Welke tiara hoort bij welke schatkist?
Stuart tiara oftewel de Holland diamant
Het is misschien wel de grootste en kostbaarste diamant uit de gehele juwelencollectie van het Koninklijk Huis. De Stuart-set, van maar liefst 39,75 karaat diamant, is pas compleet met diadeem én haar grote diamanten, dus zoals koningin Juliana (afgebeeld onder Máxima) hem droeg. De tiara dateert uit het jaar 1690 en is sindsdien een geliefd sieraad van de Oranjes.
Wurttemberg Ornate Pearl Tiara
Je herkent hem waarschijnlijk nog wel, dit was namelijk dé tiara die prinses Beatrix droeg tijdens haar trouwdag. Het hoofdsieraad bestaat uit ongeveer 35 parels en 11 peervormige parels. Máxima mocht - wél nadat ze koningin werd - ermee schitteren in Japan.
Spanje
La Buena
Nederland heeft de Stuart, het Spaanse koningshuis heeft de La Buena, welke generatie op generatie wordt doorgegeven. Hij wordt tegenwoordig vaak gezien op het hoofd van koningin Letizia.
Letizia met de La Buena tiara tijdens een staatsbezoek aan Buckingham Palace.
Maar koningin Sofia draagt hem ook graag, zoals in 2014 tijdens een etentje ter ere van de Mexicaanse president in Madrid.
Ena's Pearl and Diamond Tiara
De tiara heeft haar statige naam te danken aan de koningin aan wie die geschonken werd, koningin Ena, op haar trouwdag. De tiara heeft bevat zowel diamanten als smaragden.
Koningin Sofia.
Koningin Ena.
Zweden
Baden fringe tiara
Maar liefst 47 diamanten 'stralen' telt de tiara. Hij was ooit van koningin Victoria (1881) en bleef sindsdien in de Zweedse royal familie. Kroonprinses Victoria wordt er regelmatig mee gespot, maar ook haar moeder en schoonzus hebben hem gedragen.
Diamond Flower Button Tiara
De 'button tiara' is een algemene term die wordt gebruikt voor tiara's met ronde elementen die meestal uit een diadeem steken. Zweden heeft drie verschillende versies van de button tiara: two button, four button en de six button tiara, allemaal uit de historische Bernadotte collectie.
BEELD: ANP, GETTY IMAGES, BSR AGENCY