Jawel, koning Willem-Alexander geeft 1,4 miljoen euro uit voor een nieuw servies, om een beetje leuk te kunnen dekken bij staatsbezoeken en dergelijke.
Het servies dat op dit moment in de kasten van paleis Noordeinde staat, is al veertig jaar oud. Er zijn inmiddels zoveel borden gesneuveld dat er over enkele jaren bij een staatsbanket niet meer genoeg zijn om in stijl te kunnen tafelen. Daarom is de Dienst Koninklijk Huis het servies aan het vervangen. Wat ons niet meer dan redelijk lijkt. Al doet de Queen ons bîn zunig het nog gewoon met servies uit de 18de eeuw, maar dit terzijde.
Is dit het nieuwe royal servies?
Niemand weet waarom het zo duur moet zijn. Bekend is dat Buckingham Palace de meest uitgebreide banketten van Europa geeft. Hiervoor zijn 4.000 stuks servies nodig, afgaand op de meest dure serviezen die bijvoorbeeld Wedgewood op dit moment te bieden heeft, zou het dan omgerekend kunnen gaan om minimaal het Riverton ( 4.087 voor een soepterrine) of het Cameo Trophies Grey ( 13.000 voor een soepterrine, hier afgebeeld). Het zou ook best aardig zijn geweest om bijvoorbeeld Blokker te steunen met een mooie order: de Villeroy & Boch Vivo was met 17.000 in vergelijking een kóópje geweest. Nog leuker: de koninklijke krieltjes serveren op Nederlands servies, van bijvoorbeeld Maastricht Porselein of Royal Delft. Als die de order hadden gekregen, zouden alle partijen dat wel even hebben laten weten, toch?
350.000+ voor de royal limo
What else? In 2014 kreeg de koning een nieuwe dienstauto: een verlengde Audi A8 W12 Remetz Limousine, waarin hij zijn lange benen goed kwijt kan. Van de Audi A8 bestaan wereldwijd slechts twee exemplaren, volgens de Telegraaf. Eentje is eigendom van de heer Kooyenga uit Dokkum, eigenaar van Royal Class Directievervoer & Security dat luxe directie-autos verhuurt en verkoopt. De andere is in handen van het Koninklijk Huis. De prijs van de limousine? De Audi van Kooyenga heeft ongeveer 350.000 euro gekost, maar de limousine van Willem-Alexander heeft een hoger prijskaartje omdat hij over andere specificaties beschikt, waaronder bepantsering. Nou vooruit, we houden Zijne Majesteit graag heel. Maar qua prijsklasse valt dit wel in de categorie ? Gepimpte Rapper Bak.
4,5 miljoen: Griekse villa
Voor de koninklijke villa in Doroufi telde de koning 4,5 miljoen neer. Eigen geld, geen probleem. Wel een probleem was dat de boel ook nog goed beveiligd moest worden en die kosten zijn weer voor de staat (lees: de belastingbetaler). Vrij ongelukkig was à 461.000 euro voor 30 jaar een lap grond van de buurvrouw pachten. Die grond had een marktwaarde van 35.214, het terrein gewoon kopen was dus aanzienlijk goedkoper geweest. En misschien is het een aardig gebaar om een eigen bijdrage te leveren aan je beveiliging in vakantietijd?
800.000 voor een bootje
In 2014 trakteerde Zijne Majesteit zich op een splinternieuwe speedboot. Het luxueuze jacht van de Nederlandse scheepswerf Wajer & Wajer Yachts kostte hem zo'n 800.000 euro. Willem-Alexander kocht de ruim elf meter lange Osprey 38 om zich te vermaken bij zijn Griekse villa. De supersnelle boot is vooral geliefd bij de zeer vermogende jetset. Hij betaalde hem overigens zelf, de rekening van het omstreden steiger kwam wel voor rekening van de staat (lees: de belastingbetaler).
35 miljoen voor Paleis Huis Ten Bosch
Oké, koningin Beatrix had de boel enorm laten versloffen, maar het is toch even slikken: 35 miljoen om een stokoud paleis op te lappen. Helemaal tranentrekkend was het bericht dat de koning door de verbouwingen van Paleis Huis Ten Bosch én Paleis Noordeinde (waarover verderop meer) geen toonbare werkplek meer had en daarom deels zou gaan thuiswerken. In de achtertuin van De Eikenhorst is daarvoor een 'noodgebouw' à 400.000 opgetrokken, van Bierman Henket Architecten. Het is 7 x 35 meter groot en moet tot 2017 blijven staan.
Hoe krijg je die 400.000 op?
Een redelijke containerkantoorunit (6 meter met minikeuken), kost vanaf 3 maanden 50 per week. Uitgaand van een verbouwing van 3 jaar zou dat 7.800 euro zijn. Laten we eens gek doen en er zes neerzetten: 46.800. Zelfs met hoogpolig tapijt, meubilair, de benodigde royal toeters en bellen en een platina router voor de wifi lukt het ons nog niet om die 400.000 vol te maken. Nogmaals: vraag eens wat meer offertes aan, beide kostenposten komen uit belastinggeld. En leuk ontvangen kan ook best in ? De Eikenhorst, zo te zien.
3,7 miljoen: de Noordeinde verbouwing
Eerst zou de verbouwing van werkpaleis Noordeinde 900.000 kosten, dat groeide uit tot 8 miljoen aan 'grootscheepse renovaties'. Waarbij ook het pied-à-terre voor prinses Beatrix op Noordeinde 66 nog even voor 3,7 miljoen in de boeken kwam. Traplift van goud, misschien? Nu was de werkkamer waarin Willem-Alexander als koning begon best een beetje sleets (o, die jaren tachtig lampen...) en zijn we veel te dol op glamour om hem geen stijlvol kantoor te gunnen. Maar serieus, IKEA heeft ook leuke spullen en kijk eens wat verder dan royal aannemers die meteen eurotekens in hun ogen krijgen als de naam 'Van Oranje' valt.
104.000 per jaar voor de Draeck
Grootste pijnpunt is het onderhoud van de Groene Draeck. Koningin Beatrix kreeg de Lemsteraak van de Nederlandse bevolking voor haar 18de verjaardag in 1957. En alsof dit al geen prachtcadeau op zich is, betalen we met zijn allen ook al die tijd al het onderhoud (alleen al de afgelopen vier jaar meer dan 104.000 per jaar). Voor alle duidelijkheid: de Groene Draeck is een privéjacht waar wij als financiers alleen maar naar mogen kijken. Het vaart bovendien zelden, maar wordt op de marinewerf in Den Helder onderhouden alsof het een oorlogsfregat is dat elk moment topfit moet kunnen uitrukken voor Volk & Vaderland. We zijn dol op onze royals, maar serieus: mag het wat minder?