Lof voor speech van koning Willem-Alexander

Heel Nederland herdacht gisteren de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima deden dit ook.
Lof voor speech van koning Willem-Alexander

Heel Nederland herdacht gisteren de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima deden dit ook. Op een lege Dam. De enige toeschouwers waren zo'n twintig duiven.

LEES OOK: Koningsdag 2020: 7X dingen die je over het hoofd zag

Willem-Alexander begon zijn speech door te zeggen dat het vreemd aanvoelde op een bijna lege Dam. "Maar ik weet dat u, dat jij, deze Nationale Herdenking mee beleeft en dat we hier samen staan. In deze uitzonderlijke maanden hebben wij allemaal een deel van onze vrijheid op moeten geven. Sinds de oorlog heeft ons land iets dergelijks niet gekend. Nu maken we zelf een keuze. In het belang van leven en gezondheid. Toen werd de keuze voor ons gemaakt." De woorden van de koning konden rekenen op veel lof vanuit het Nederlandse volk.

WA vertelde aan de hand van een getuigenis hoe de ultieme onvrijheid voelde. De getuigenis was van de 93-jarige Joodse Jules Schelvis. De koning hoorde zijn verhaal enkele jaren geleden en dat is hem altijd bijgebleven. "'Welk normaal mens had dit kunnen bedenken? Hoe kon de wereld toestaan dat wij, rechtschapen burgers van Nederland, als uitschot werden behandeld?' Zijn vraag bleef hangen tussen de pilaren van de kerk. Ik heb er geen antwoord op. Nog steeds niet."

       Dit bericht bekijken op Instagram             

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en @minpres Rutte zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Dit jaar is er, in verband met de uitbraak van het coronavirus, geen publiek aanwezig en is de Dam leeg.
Tijdens de herdenkingsceremonie legt het Koninklijk Paar een krans bij het Nationaal Monument en houdt de Koning een toespraak: “Het voelt vreemd op een bijna lege Dam. Maar ik weet dat U, dat jij, deze Nationale Herdenking meebeleeft en dat we hier samen staan.” (zie voor toespraak link in bio) #75jaarvrijheid #nationaleherdenking #dodenherdenking #ikherdenkthuis #4mei #kranslegging #herdenken #herdenking #vrijheid @burgemeesterfemkehalsema @nationaalcomite4en5mei #toespraak #koning #King #koningWillemAlexander #koningin #Queen #koninginMáxima #Amsterdam @minvandefensie ?ANP

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Wilhelmina

Ook was de koning kritisch naar zijn eigen overgrootmoeder. Koningin Wilhelmina regeerde in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. "Medemensen, medeburgers in nood, voelden zich in de steek gelaten, onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets wat me niet loslaat."

Bekijk de uitzending via deze link terug.

BEELD: ANP / REMKO DE WAAL, KONINKLIJK HUIS

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f104b3a1a8d2', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws