Glamour met een knipoog

Dit zijn de tradities van het Nederlands Koningshuis

Zwaaien, de kleur Oranje, huwelijken en meer...

Dit zijn de tradities van het Nederlands Koningshuis

Zwaaien, de kleur Oranje, huwelijken en meer...

LEES OOK: Prins Nikolai: Royal Sneeuwvlokje haakt af

1. Even zwaaien misschien?

Alleerst natuurlijk de balkonscène met Koninginne-/Koningsdag. We weten het nog goed. Dat moment dat onze Willem niet volgens plan naar het Nederlandse volk zwaaide en prinses Beatrix hem daarop aansprak. 

2. Koninklijke huwelijken worden met militair vertoon begeleid. De bruidegom is meestal gekleed in zijn militaire uniform. Daarbij worden er bij een vermoedelijke troonopvolger 21 saluutschoten afgevuurd.

3. Als er iets te vieren valt, is oranje de kleur die we allemaal dragen. Dit heeft te maken met de achternaam van onze koninklijke familie: Van Oranje-Nassau. De naam Oranje komt van de Franse stad Orange. Deze stad was lang geleden een apart land, waar familieleden van de koning regeerden. 

4. De kleur rood in de vlag: deze was vanaf zee namelijk beter te zien dan oranje. De kleuren wit en blauw zijn iedereen een raadsel.

5. Vlaginstructies voor het volk en gemeenten. Er bestaat een hele lijst met regels wanneer de vlag moet worden uitgehangen.

6. De Oranje wimpel mag bij de vlag worden gevoegd, wanneer er iemand van het koningshuis jarig is. 

7. Troonrede: op Prinsjesdag rijden de koning en koningin in hun gouden koets naar het Binnenhof in Den Haag om daar de troonrede voor te lezen. Aan het einde roept één iemand: "Leve de Koning!"

8. Hoedjesdag is tevens hetzelfde als Prinsjesdag. Ieder jaar worden de mooiste hoedjes ergens vandaan getoverd en kijken we weer onze ogen uit naar alle mooie creaties. Dit tafereel begon bij de koningin, die in plaats van haar kroon een hoed droeg.

9. Het beledigen van royalty is niet toegestaan. Grapjes maken daarentegen wél. De scheidslijn is dun en er vaak wordt meer toegestaan dan verwacht. 

10. De titel van koning is alleen voor het wettelijke staatshoofd. Officieel was koningin Beatrix "koning Beatrix". Aangezien er maar één koning kan zijn, heette haar man daarom prins Claus. De titel koningin Maxima is daarentegen weer geen probleem, omdat dat in feite gewoon 'vrouw van' betekent. 

BEELD: BSR Agency