doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

Prins Joachim: 'Zonder Marie was ik niet zover gekomen'

Deense prins Joachim over zijn vrouw: 'Ik durf meer door haar.'
Prins Joachim: 'Zonder Marie was ik niet zover gekomen'

Heel leuk, prins Joachim vertelt over zijn leven als prins: "Het was als kind een uitdaging om niet aan een loopneus te komen."

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

Ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag (die is morgen) gaf prinses Joachim van Denemarken een uitgebreid interview aan Billed-Bladet, dat Heaven LM zo aardig was te vertalen.

Een van zijn eerste herinneringen was aan een zomercruise op de Dannebrog, toen hij een jaar of drie was. "Kleine kinderen passen zich aan," zegt hij over het besef dat hij geen gewoon jongetje was. "Soms moesten we onze stijve, nette kleren aan en was het een uitdaging om niet aan een loopneus te komen."

"Frederik en ik dienden te doen wat onze ouders zeiden, zonder daar per se de diepere betekenis van te doorgronden. Voor ons was hoe wel leefden gewoon, pas toen er eens een vriendje meekwam naar Amalienborg of Fredensborg en die 'Wauw!' zei besefte ik dat we op een andere manier leefden. Voor ons was het normaal om met onze skelters door de gangen te racen."

"Voor ons was het gewoon thuis, het had niets te maken met decor of formaat. We hadden ook vriendjes in Kopenhagen, die woonden in alles, van bescheiden appartement tot huizen met grote tuinen. Kinderen zijn kinderen en spelen is spelen. En huisregels zijn huisregels."

Zó gewoon was Joachims jeugd nou echter ook weer niet. Zijn broer en hij groeiden op met nanny's en aten als kind bij het personeel, pas toen ze een stuk ouder waren, zaten ze bij hun ouders aan tafel.

En vanaf het begin was duidelijk dat Frederik en hij weliswaar opgroeiden als 'pseudotweeling' (ze schelen slechts een jaar)...

... maar dat hun levens er toch anders uit zouden zien.

"Mijn ouders – vooral mijn vader – was daar heel duidelijk in: 'In jullie opvoeding en broederschap is er een ding dat niet veranderd kan worden en het is voor jullie allebei belangrijk dat te beseffen. Er is er één die eerst komt en er is er een die in de wacht staat.'"

De prins zegt vrede te hebben met het feit dat hij door de komst van zijn neefjes en nichtjes inmiddels is teruggezet tot zesde in de lijn van troonopvolging. "Het is een rol die steeds meer vrijheid biedt. Realistisch gezien heeft de koninklijke familie een punt bereikt waarop ik me meer op mijn eigen kernkwaliteiten kan richten. Ik ben slechts een tak van de boom en dat is prima. Het is fijn meer mijn eigen gang te kunnen gaan en me te kunnen richten op mijn tak waar ook mijn kinderen deel van uit maken. Dat is mijn levenswerk."

Hij looft zijn tweede vrouw prinses Marie voor het feit dat ze hem zo heeft geholpen zijn veranderende rol binnen de monarchie vorm te geven. "Ik zou hier niet zijn en ik zou niet zijn wie ik vandaag ben zonder mijn vrouw en kinderen, dat is zeker. Daarom is mijn 50ste verjaardag tegelijk een manier om hen te vieren. Die vijf mensen zijn mijn alles en dat zullen ze altijd blijven. Het is een groot geluk om kinderen in zoveel verschillende leeftijden te hebben. Je hebt de jongeman die binnenkort twintig wordt, degene in het midden en de kleine stouterd die overal mee wegkomt. Ik zeg altijd dat ik er niet intrap, maar intussen wikkelt ze me wel om haar pink."

Joachim en Marie zijn als ouder elk heel anders. "We doen alles anders," zegt de prins. "Van wakker maken tot bedden opmaken, ieder doet het op zijn eigen manier. De kinderen weten heel goed dat papa dingen anders doet dan mama. Bij papa vraag je toestemming om te gaan slapen, haha."

Joachim gaat ook in op het feit dat zijn oudste zoon Nikolai (derde van rechts) zijn militaire training wel heel erg snel opgaf. "Marie had me eerder al gevraagd: 'Weet je zeker dat dit wel een goed idee is? Denk je dat dit bij hem past?' En ik stak alleen maar mijn armen omhoog en zei: 'Natuurlijk!' Ik had dat beter moeten checken, we hadden er meer over moeten praten. We zien het niet als falen, hij is vrij snel tot de conclusie gekomen dat het niets voor hem was en dat was een goede volwassen beslissing van hem. Terugkijkend had ik naar Marie moeten luisteren."

Over Nikolai's werk als model: "Ik ben heel trots op hem. Hij is de eerste in deze tijd die zijn eigen carrière zal moeten creëren en managen. Ik heb gezegd: 'Probeer het. En leer hoe je zelf geld kan verdienen en leer de wereld kennen. Ik heb hem geadviseerd zich exclusief te houden, als hij echt de top wil bereiken, moet hij zijn huid duur verkopen. Daar sta ik nog altijd achter."

Over prinses Marie: "Mijn vrouw is een grote bron van inspiratie door de manier waarop ze dingen doet, zowel thuis als bij haar publieke taken. Ze doet elke dag nieuwe dingen en ze is heel dynamisch, dat is al vanaf het begin een eyeopener voor me. Ik leef meer door haar. Ze kan veel en doet veel wat ik niet kan en ik probeer haar daarin te volgen. Ze is een vrije geest, inspirerend. Ik durf meer door haar. Ik zou niet zijn wie ik op dit moment ben zonder haar."

Foto's © Det Danske Kongehus, ANP, BSR Agency

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws