Engeland: Charles is (bijna) 50 jaar kroonprins

Je wilt niet weten wat er op zijn kroon staat #PlasticFantastic!

Lees ook

Het is een wat dubieus record, maar dit jaar komt het er toch vermoedelijk echt van: prins Charles viert zijn gouden jubileum als prins van Wales.

Dat is traditioneel de titel van de troonopvolger van het Verenigd Koninkrijk. Geen Britse kroonprins heeft ooit zo lang op de Grote Promotie hoeven wachten. Op papier was hij het al sinds 26 juli 1958, toen hij in een 'letters patent' (een officieel schrijven van de koningin) werd aangewezen als troonopvolger. Hij was toen negen jaar. 

© The Royal Family

Zijn kroning tot kroonprins deed zijn moedertje zelf, op 1 juli 1969 op Caenarfon Castle in Wales. Het was het jaar waarin de prins in november 21 jaar zou worden. Fun fact: het bolletje boven op de kroon is gemaakt van een met goud bekleedde pingpong-bal, zo verklapte de goudsmid later. 

Dit is de eed die hij daarbij aflegde: "I, Charles, Prince of Wales, do become your liege man of life and limb and of earthly worship and faith and truth I will bear unto thee to live and die against all manner of folks."

© The Royal Family

Dát moment wordt later dit jaar gul gevierd, vandaag gaf koningin Elizabeth al een buitengewoon chique receptie voor de '50th Anniversary of the Investiture of The Prince of Wales' in Buckingham Palace.

© BSR Agency 

Om te laten zien dat men als één achter hem staat, was zijn hele familie daarbij aanwezig. Camilla droeg, loyaal als ze is aan haar man, de Prince of Wales broche op haar groene jurk. 

© BSR Agency 

Eens kijken: een koningin, twee aanstaande koningen, twee aanstaande koninginnen-gemalin, het was een niet onaardige opkomst. Williams blik is hier onbetaalbaar, nietwaar? Ooit zal hij de kroon zelf opgezet krijgen, hij lijkt vooralsnog niet heel erg enthousiast. 

© BSR Agency 

Premier Theresa May had uiteraard het kledingmemo weer eens gemist, maar de Queen kon er wel om lachen #PurpleReign.

© The Royal Family 

Prinses Anne, de zus van Charles, was ook op de receptie. Zo te zien, bestond de catering uit mineraalwater. 

© BSR Agency 

Je mag toch hopen dat in dit weledele gezelschap iemand uiteindelijk Meghan, de hertogin van Sussex, een stoel aanbood.

© BSR Agency 

Voor het feestje van haar schoonpapa had Meghan een feestelijk kleedje van zilverbrokaat aangetrokken. That's our girl!  

© BSR Agency 

De hertogin van Cambridge zag er dermate saai klassiek uit dat ze zó op een foto van honderd jaar terug zou kunnen. Je kunt als royal ook nog doorslaan in je continuïteitsdrift…

© BSR Agency 

De jurk van Kate is vermoedelijk een iets aangepast model van de Alexander McQueen die ze droeg op de bruiloft van haar zusje Pippa.

 

Openingsfoto © The Royal Family

Laatste nieuws

Zie ook