Het is de nachtmerrie van elke monarchie: een schandaal dat eindeloos doorsleept. Hoe kreukloos koning Felipe en koningin Letizia ook door het leven gaan, hun familieleden blijven zorgen voor toestanden.
Neem Felipe's vader, oud-koning Juan Carlos. Vele minnaressen, lang niet altijd discreet. Betaald olifanten afknallen bij wijze van pleziertje terwijl veel Spanjaarden op dat moment op de armoedegrens leefden.
En vermeende insiderkennis van het fraudeschandaal waarvoor zijn schoonzoon Iñaki Urdangarín momenteel in de gevangenis zit. Niemand zal beweren dat hij een rolmodel in waardigheid is. En nu is er weer een nieuw schandaal in het nieuws.
De Spaanse justitie is een onderzoek begonnen naar een corruptieaffaire, waarbij ook Juan Carlos is betrokken. Een politiechef is in de zaak door een rechter in Madrid opgeroepen voor een hoorzitting aanstaande donderdag, melden Spaanse media. Precies waar koning Felipe (rechts) niet op zit te wachten.
De zaak draait om geluidsopnames van gesprekken tussen politiechef José Manuel Villarejo en Duitse onderneemster Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Zij is een 'vriendin' en ex-minnares van Juan Carlos, die in 2014 de Spaanse troon overliet aan zijn zoon Felipe.
Twee Spaanse kranten publiceerden de opnames uit 2015: El Español en Okdiario. Corinna zegt onder meer dat Juan Carlos haar naam gebruikte om vastgoed dat hij in Marokko bezit, te verbergen voor de belastingdienst. Ook vertelt ze dat de oud-koning verschillende rekeningen in Zwitserland heeft op naam van een neef. Daarnaast zou hij steekpenningen hebben opgestreken voor een contract voor de hogesnelheidslijn in Saoedi-Arabië.
'Op een dag word je wakker en dan zegt iemand tegen je: 'Je hebt een landgoed in Marrakesj'
Corinna legt Villarejo uit dat ze 'in een nachtmerrie leeft' omdat Juan Carlos een gedeelte van zijn bezit ooit op haar naam zette. "Dat deed hij niet omdat hij zoveel van me hield, maar omdat ik in Monaco woon," zegt ze. Volgens haar regelden de advocaten van de voormalige koning dat zonder overleg met haar. "Op een dag word je wakker en dan zegt iemand tegen je: 'Je hebt een landgoed in Marrakech'. Corinna nam al een hele tijd geleden afstand van Juan Carlos die haar nu onder druk zou zetten om hem zijn bezittingen terug te geven. "Maar hem geld of dingen zenden: dat is ook witwassen van geld," zegt ze.
De zwaarste beschuldiging die op de tapes te horen is, is dat Corinna verzekert dat de voormalige koning een sleutelrol speelde in de bedrijfsvoering van de stichting Noós van Juan Carlos’ schoonzoon Iñaki Urgandarin (die nu vanwege de Noós fraude in de bak zit). "Als ik morgen naar de rechter moest gaan om uitleg te geven over de zaak Noós," zegt ze, "en de vraag zou zijn: 'Wie heeft al die telefoontjes gedaan om geld in te zamelen? Dan zeg ik: dat was de koning. Hij belde waar ik naast zat, hij zei: 'Kun je me een contract geven voor 100.000 euro, een contract van een miljoen?'"
In geluidsfragmenten beschuldigt Corinna Juan Carlos van corruptie en het witwassen van geld. Zij woont in Monaco en zou zijn gebruikt om het vermogen van de monarch te verbergen voor de fiscus. Het zou gaan om tientallen miljoenen.
Corinna, hier met filantropen Sir Richard Branson en Natalia Vodianova, is een graag geziene socialite in Europa met een fenomenaal netwerk. Ze was Juan Carlos lange tijd loyaal, maar er zijn blijkbaar grenzen. Het Spaanse hof geeft geen commentaar, koning Felipe houdt de koers aan die hij eerder al uitstippelde: niemand staat boven de Spaanse wet, ook leden van het koningshuis niet. Spannende tijden, dus, in Spanje.
Foto's © Getty Images, BSR Agency, ANP