Huh, dus de Oranjes gaan naar de Nassau’s?

Dezelfde voorouders, toch twee verschillende vorsten, #NLUX!

Lees ook

Woensdag gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek naar Luxemburg en vanuit geschiedkundig oogpunt is dat een béétje een thuiswedstrijd.

Het Huis Oranje-Nassau is een tak van het Huis Nassau, oude adel uit midden-Duitsland, die met Willem van Nassau (Willem I, die leefde van 1533-1584, ook bekend als ↓ onze 'vader des vaderlands') promoveerde tot de hoge adel.

Luxemburg werd in de 19de eeuw geregeerd door drie Nederlandse koningen die daar als groothertog aan de macht waren. Na Willem III kwam daar een einde aan, omdat hij geen mannelijke opvolger had.

Zo kwam 128 jaar geleden een andere tak van de Nassaus aan de macht, de Walramse lijn. De huidige groothertog Henri is daar als geboren prins van Nassau een nakomeling van. Het Huis Oranje-Nassau stamt af van de Ottoonse lijn. Maar Henri en Willem-Alexander hebben dus gezamenlijke voorouders in een geslacht dat teruggaat tot de 12de eeuw. De vlaggen van de landen zijn zo goed als identiek. Het verschil zit 'm in het blauw, dat van Nederland (rechts) is kobalt, dat van Luxemburg iets lichter blauw.  

Het staatsbezoek volgt amper zes jaar op het tweede staatsbezoek dat koningin Beatrix er in 2012 bracht. Maar ook de relatie met een oude, gelijkgezinde vriend en bondgenoot, medeoprichter van de Benelux en Europese Unie, en historisch verbonden met Nederland, verdient aandacht en bevestiging, aldus een toelichting in Den Haag.

Omdat de families elkaar kennen en ook trouw over de vloer komen op hoogtijdagen zal het staatsbezoek qua onderlinge contacten vermoedelijk vrij soepel verlopen. De Oranjes waren bijvoorbeeld bij het huwelijk van kroonprins Guillaume met kroonprinses Stéphanie. Ze staan rechts op de tweede rij van achteren, je haalt Máxima er makkelijk uit dankzij haar opvallende fazantenveren-hoed. 

Ze zagen elkaar in 2013 nog toen Willem-Alexander en Máxima als koningspaar kwamen 'kennismaken'.

In 2014 bij de viering van 200 jaar koninkrijk…

…en in 2015 bij de herdenking van de Slag om Waterloo.

Grappig is verder dat zowel Henri als Willem-Alexander een temperamentvolle Latina trouwden. Hoogtepunt vanuit Beau Monde-standpunt is het staatsdiner, waarvoor Maria Teresa en Máxima hopelijk alles aan glamour uit de kast trekken. Majesteiten, we rekenen op u! 

 

Foto's © ANP, schilderij Willem I © Rijksmuseum, met dank aan Telegraaf

Laatste nieuws

Zie ook