Turbulent jaar voor jarige prins Bernhard

Bernhard van Oranje was dit jaar de held van iedereen die droomt van een Nederlandse Grand Prix, maar óók 'woningkoning' en 'pandjesprins'.

Achterover leunen is er niet bij voor prins Bernhard van Oranje Nassau, van Vollenhoven (48), hij leefde ook dit jaar weer tot het uiterste.

Je zou denken dat een man die een vreselijke behandeling voor lymfeklierkanker moest doorstaan het rustig aan zou doen om een beetje van alles te genieten. Maar de prins, de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, lijkt eerder juist alles uit het leven te willen halen door zijn inner adrenalinejunkie vrij baan te geven.

Het afgelopen jaar bleek dat uit zijn plannen om de F1 naar het circuit van Zandvoort – waar hij sinds 2016 mede-eigenaar van is – te willen halen. "Een Grand Prix is in Zandvoort haalbaarder dan een race op een stratencircuit in Amsterdam of Rotterdam," aldus de prins tegen RTL GP. "Natuurlijk moeten we hier op het circuit wat dingen aanpassen, maar bij een stratencircuit zijn de kosten veel hoger."

Voordat er echt F1-races zouden worden verreden in Zandvoort, zijn we jaren verder, denkt de prins (hier in 2011 op Zandvoort met zijn broer Pieter-Christiaan): "Daarvoor is echt wel even de tijd nodig. De aanpassingen aan de infrastructuur en het circuit moeten binnen een jaar kunnen. Maar we moeten een consortium vormen, op de kalender zien te komen, dus daar ga ik nu geen uitspraak over doen."

Met zijn plannen was hij de held van de racewereld die graag Max Verstappen in eigen land wil zien rijden. Zodat het een beetje jammer was dat Bernhard later in het jaar ervan werd beticht een royal huisjesmelker te zijn. Hij bezit in Amsterdam 349 panden, naast nog eens 241 adressen elders. De prins is samen met twee zakelijke partners daarmee een projectontwikkelaar van belang.

Op zich niets mis mee, maar inmiddels is een op de acht woningen in Amsterdam opgekocht door beleggers, die deze woningen, veelal opgedeeld in kleinere appartementen, weer verhuren. Hierdoor wordt het voor particulieren steeds moeilijker een woning te kopen. Bovendien leidt grootschalige verhuur tot veel verhuizingen en minder samenhang in buurten. De jongerenafdeling van de SP van Amsterdam nomineerde de prins onmiddellijk voor 'huisjesmelker van het jaar', geen titel die de royals graag in dezelfde zin als 'van Oranje' horen.

Het helpt niet dat de prins beheer en verhuur van zijn panden in Amsterdam heeft uitbesteed aan een 'professionele partij' die zich volgens het Parool niet altijd houdt aan de regels voor woningverhuur. De woordvoerder van Prins Bernhard zegt in een reactie tegen Het Parool dat de prins niet direct betrokken is bij de verhuur van de panden. Hij zou de beheerders de opdracht hebben gegeven volgens de regels te werken. “Als mede-eigenaar zal hij tot de bodem uitzoeken of regels worden overtreden en ingrijpen als dat het geval is," wat in dit geval een uitstekend en noodzakelijk voornemen voor 2018 lijkt, om het een beetje chic te houden en niet de Jaarbokaal der Huisjesmelkers te winnen. 

Overigens hield Bernhard zich dit jaar ook nog bezig met andere zaken. Zo schaatste hij in maart mee met de Hollandse Honderd, een fundraiser voor zijn stichting Lymph&Co. Het leverde zijn vrouw prinses Annette, die ook mee schaatste, na afloop een dikke kus op.

Ook was Bernhard op 27 april in Tilburg aanwezig op Koningsdag (links zijn jongste broer prins Floris).

Bernhard is zeventien jaar getrouwd met psychologe Annette Sekrève, met wie hij drie kinderen kreeg: Isabella (2002), Samuel (2004) en Benjamin (2008). Het gezin woont in Amsterdam, de prins viert zijn verjaardag én de kerst in besloten kring.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws