Kroonprins Mohammed houdt grote schoonmaak

Om corruptie tegen te gaan liet hij onder andere elf leden van zijn eigen familie arresteren. Yikes.

Lees ook

Het is kroonprins Mohammed van Saoedi-Arabië (32) menens: hij heeft bij een anticorruptie-actie niet alleen ministers en oudministers laten arresteren, maar ook elf prinsen in zijn eigen familie.

De koninklijke familie van Saoedi-Arabië is enorm groot, erg machtig en alles behalve transparant. Er zijn honderden familieleden die op een of andere manier een graantje van alle rijkdom willen meepikken. Nou, no more.

De arrestatiegolf volgende enkele uren nadat een nieuw anticorruptieorgaan was opgericht. Het comité wordt voorgezeten door kroonprins Mohammed (32), die zo uiteraard zijn eigen macht wil vergroten.

© ANP

Een van de arrestanten is de steenrijke Saudische prins Alwaleed bin-Talal, de eigenaar van het investeringsbedrijf Kingdom Holding, meldt een regeringsfunctionaris. Het investeringsbedrijf is een van de grootste aandeelhouders van Citygroup. Daarnaast heeft het een belang in Twitter en 21st Century Fox. Het fortuin van deze prins wordt door Forbes op 17 miljard dollar geschat. Volgens een bron zijn alle prinsen vastgezet in het Ritz-Carlton in Riyad, dus van slechts 'water en brood' lijkt geen sprake. 

© BSR Agency

De kroonprins diende al als minister van Defensie en werd in juni benoemd tot troonopvolger. Hij staat nu officieel aan het hoofd van alle veiligheidsdiensten en de Saoedische strijdkrachten. Eind oktober kondigde hij al aan dat zijn oerconservatieve land moet terugkeren naar de "gematigde islam". Een van de eerste tradities die op de schop gaan is het verbod op autorijden voor vrouwen. Dat verdwijnt begin volgend jaar, kondigde de Saudische koning Salman in september aan. Ook mogen er weer concerten worden gegeven en keren de bioscopen terug.

 

Openingsbeeld © BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook