Staatsbezoek Italië: Máxima op wedges

Er was op de tweede dag van het staatsbezoek aan Italië geen 'godfather' te bekennen in Palermo. Wel hé&eacu...

Lees ook

Er was op de tweede dag van het staatsbezoek aan Italië geen ‘godfather’ te bekennen in Palermo. Wel héél veel Sicilianen die bijna niet konden geloven dat de koning en koningin van Nederland over de markt liepen.

Meestal wordt een uithoek als Sicilië overgeslagen bij staatsbezoeken, wat het bezoek van de Oranjes extra bijzonder maakte. Het was meteen een manier om waardering te geven voor de vele vluchtelingen die een eerste opvang op het eiland vinden. Om die reden werd er op het politiebureau gesproken over de justitiële en politiële samenwerking tussen Nederland en Italië op het gebied van de bestrijding van mensenhandel.  

Wuifmoment

© Robin Utrecht / ANP

Hier staan koning Willem-Alexander en koningin Maxima met burgemeester Leoluca Orlando op het stadhuis in de Siciliaanse hoofdstad Palermo.   

Hapje eten

© Robin Utrecht / ANP

Het leukste moment van de dag was misschien wel het rondje markt in het historische centrum, verder was het veel stilstaan bij monumenten en bijpraten met bestuurders en vrijwilligers over migratie. Laag Dolce Vita-gehalte dus, maar daar is een staatsbezoek ook niet voor.  

Hoogheid

© BSR Agency

Máxima was in luchtig wit (geen overbodige luxe, het was er 40°C) met haar favoriete Prada zonnebril en een grote hoed van Delvigne. Een praktische beslissing gezien de pittoreske straten waren de wedges, die net even wat meer stevigheid boden dan haar normale hoge hakken. Al kon ze het natuurlijk niet laten om zo’n beetje de hoogste wedges ooit aan te trekken. 

Contraprestatie

© Robin Utrecht / ANP

Willem-Alexander en Máxima keerden vervolgens terug naar Rome. Hier boden ze aan president Mattarella en Italiaanse autoriteiten een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. Violiste Janine Jansen verzorgde de muziek bij deze contraprestatie in het Palazzo Colonna.

© Robin Utrecht / ANP

Máxima droeg een ouwe, trouwe Valentino die ze al dertien jaar heeft en een aardig gebaar was naar een van de bekendste ontwerpers van Italië. Morgen gaan de Oranjes onder andere naar het Vaticaan.

Gezellig!

© PPE Agency / Werf

Prinses Viktoria en prins Jaime waren gisteravond al bij het staatsbanket en maakten ook bij de contraprestatie hun opwachting, samen met – verrassing! – prinses Christina. Jaime is ambassadeur bij de Heilige Stoel, ofwel het Vaticaan.   

 

Lees ook:

Openingsbeeld © BSR Agency 

Laatste nieuws

Zie ook