Ben jij een early bird of een nachtuil? Oftewel: lig jij het liefst voor 22u al op één oor, of kan jij pas de oogjes sluiten als de volgende dag alweer aangebroken is. Voor beide groepen geldt: er is een verband tussen je slaapritme en je gewicht.
Slaapritme
The Sleep Doctor, Michael Breus, deed onderzoek naar het slaapritme en eetpatroon van 52 volwassenen (25 vrouwen en 27 mannen). Zij moesten zeven dagen een eetdagboekje bijhouden en via een polsbandje (soort van fitnesstrackers) werd hun activiteit bijgehouden. Er was een groep 'normale slapers' en een groep 'late slapers'.
Resultaten:
- Late slapers slapen gemiddeld een uur minder per nacht dan de early birds;
- En ze consumeren meer calorieën na 8u 's avonds dan normale slapers (lees: doordat ze later aan de dag beginnen eten ze meer van hun dagelijkse dosis in de avonduren);
- En alles wat de nachtuilen eten is blijkbaar een tikkeltje ongezonder (meer snacks en frisdrank) dan de normale slapers...
Bovenstaande kenmerken zorgen voor een hogere BMI. Dat ongezonder eten tot een hoger BMI leidt wist je natuurlijk al, maar wist je dat het ook uitmaakt wanneer je eet? Na 20u is niet de beste keus als je met de lijn bezig bent. Daarnaast heeft je slaappatroon invloed op je eetgedrag, zowel qua tijd als qua hoeveelheid. Dus wil je afvallen: slaap meer, eet minder. Nu wil dat natuurlijk niet zeggen dat je non-stop moet gaan slapen. Slaap je een langere periode minder dan 6 uur, dan kan je aankomen. Maar: slaap je diezelfde periode langer dan 8 uur, dan kan je daarvan ook aankomen. Overigens hebben mannen hier meer last van dan vrouwen. Dat kan eraan liggen dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen (waarom, lees je hier).
Lees ook:
- Goed nieuws: experts zeggen dat we twee keer dag zouden moeten slapen
- Kies 's avonds een van deze drie drankjes als je goed wilt slapen