Schetsboeken, ateliers en Fashion Week, maar ook kastelen, adellijke klanten en een titel: deze designers hebben een aristo-achtergrond.
Venezolaanse Carolina Herrera (77) hield aan haar huwelijk met Don Reinaldo Herrera Guavara, 5de markies van Torre Casa, de Spaanse titel markiezin-gemaal van Torre Casa over. Om de titel in stand te houden, ging die ging in 1992 over naar een mannelijk familielid van Reinaldo die een zoon als stamhouder had. Carolina wordt door de aristocratie echter nog altijd als een van hen beschouwd.
Herrera = Manhattanite Chic
Royal stijltip "Met een goede witte blouse kom je de wereld rond."
Aangetrouwde prinses DvF
Toen Diane Halfin (69) in 1969 trouwde met prins Egon von Fürstenberg, werd ze door haar huwelijk Hare Doorluchtige Hoogheid prinses Diane von Fürstenberg. Het legde haar handel in wikkeljurkjes geen windeieren, maar helaas moest ze bij hun scheiding in 1972 haar titel alweer inleveren. Deze foto is gemaakt in haar smaakvolle slaapkamer in New York, in 1978.
Oma van prinsjes en prinsesjes
Toch zit Diane privé nog goed in de royals, want haar kinderen met Egon, prins Alexander en prinses Tatiana, hebben wel een titel voor het leven. Alexander trouwde met Alexandra Miller (blond, links van Diane), de zus van kroonprinses Marie-Chantal van Griekenland, met wie hij prinses Talita en prins Tassilo kreeg. Ook Alexandra moest overigens haar titel bij haar scheiding in 2002 inleveren. De foto is van Diane's huwelijk met mediamagnaat Barry Diller.
Royal stijltip "Als je vriendelijk bent en goede manieren hebt, doet het er niet zoveel toe wat je aanhebt."
De markies van Givenchy
Hubert de Givenchy (89) is de jongste zoon van markies Lucien Taffin de Givenchy. Taffin de Givenchy is een oud aristocratisch geslacht dat in 1713 in Venetië in de adelstand werd verheven. Huberts oudste broer Jean-Claude erfde de titel, maar de broers betrokken elkaar bij alles. Hubert adviseerde Jean-Claude over het markizaat en Jean-Claude was directeur van Parfums Givenchy.
Audrey was Huberts muze
De adel voelde zich welkom bij Hubert: iedereen van keizerin Farah Diba tot gravin Mona van Bismarck en de baronessen Rothschild waren klant bij hem. Maar zijn beroemdste klant was toch Audrey Hepburn, met wie hij hier in 1953 door Parijs loopt. Hubert woont nog altijd op stand, in Château du Jonchet in de buurt van de lichtstad.
Royal stijltip "Simpele, schone lijnen zijn tijdloos mooi."
Comtesse Jacqueline de Ribes
Gravin Jacqueline de Ribes (87) is een fashion designer en internationaal stijlicoon dat al een eigen expositie scoorde in het Metropolitan Fashion Institute. Zelf afkomstig uit een aristocratische familie trouwde ze op haar 19de met graaf Éduourd de Ribes en werd in de jaren zestig 'de zwaan van de high society'. Van 1982 tot 1995 had 'Comtesse de Ribes' haar eigen salon en atelier, tegenwoordig ontwerpt ze alleen voor zichzelf en heel goede vriendinnen.
Royal stijltip "Of je nu duur of goedkoop koopt, laat het even op maat maken."
Pucci: prins der prints
Don Emilio Pucci (1914-1992), markies di Barsento, was lange tijd het hoofd van een van de oudste adellijke families van Florence. Hij werkte vanuit het Pucci Paleis en brak door met skiwear die hij voor zijn jetsetvrienden maakte. Geheel in stijl huwde hij barones Cristina Nannini, waarover hij zei: "Ik ben met een Botticelli getrouwd." In verband met de noblesse oblige was hij bovendien actief in de plaatselijke politiek "om de mensen in mijn gemeenschap te dienen."
Royal stijltip "Vrolijkheid is een van de belangrijkste elementen die in fashion heb gebracht, door middel van kleur."
IRFÉ: Russische royalty
Het Parijse nichemerk IRFÉ is opgericht door prinses Irina, een nichtje van tsaar Nicolas II en prins Felix Yusupov, die bij een van de oudste en rijkste adellijke families van Rusland hoorde. Alle luxe en chic van hun achtergrond was terug te vinden in hun ontwerpen waar Vogue lyrisch over was: "Alle modellen zijn volmaakt."
Prins en prinses als ontwerpers
In 1931 sloot IRFÉ, een samenvoeging van de voornamen van de oprichters haar deuren. De adel werd steeds minder kapitaalkrachtig en voor de opkomende middenstand was het veel te duur.
Doorstart dankzij Olga
In 2006 blies model Olga Sorokina, een Française van Russische afkomst, het merk nieuw leven in, met de zegen van Felix' kleindochter Xenia Sphiris. "Toen ik ermee begon, besloot ik net te doen alsof het merk niet tachtig jaar weg was geweest," zegt Olga, die afstamt van een gravin (als je héél diep graaft). "Ik probeer het esprit van de prins en prinses te behouden. IRFÉ is nu verkrijgbaar in 20 landen, showde al tijdens Paris Fashion Week en is erg populair bij de Russische gemeenschap in Londen.
Royal stijltip "In de mode moet je stoutmoedig zijn. Mode is niet voor muurbloempjes."