Van pitpoes naar prinses: Sofia Hellqvist

Sofia Hellqvist haalde in 2010 alle kranten toen het Zweedse hof bevestigde dat ze de officiële vriendin van prins Carl...

Lees ook

Sofia Hellqvist haalde in 2010 alle kranten toen het Zweedse hof bevestigde dat ze de officiële vriendin van prins Carl Philip was. Een relletje was geboren, want Sofia verdiende ooit de kost als lingeriemodel, deelnemer aan realityprogramma’s en stripper. Hoewel ze haar kleurrijke achtergrond nooit heeft ontkend, onderging ze de afgelopen vijf jaar wel een grondige metamorfose van pitpoes tot prinses. “Er is de afgelopen jaren veel over me geschreven, zowel voor als na onze verloving,” zegt Sofia in de documentaire ‘A Year with the Royal Family’.

Ik vond het nogal saai worden, het is allemaal tien jaar geleden gebeurd en ik ben intussen gewoon doorgegaan met mijn leven. En ik heb nergens spijt van, ervaringen schaven een mens bij.

Sofia in haar vorige leven, als glamourmodel Sofia in haar vorige leven, als glamourmodel

De aanstaande bruid weet inmiddels wat er van haar wordt verwacht. “Ik ken de koninklijke familie al jaren,” zegt ze. “Ik begrijp hun manier van leven en ik weet dat er dingen voor mij zullen veranderen. Ik ben er klaar voor, er zullen geen verrassingen meer opduiken. Ik denk dat alles prima in orde komt.” Met hulp van het hof, dat zich intensiever met Sofia is gaan bemoeien toen ze in 2011 ging samenwonen met Carl Philip in de chique Stockholmse wijk Djurgården. Senior hofadviseurs Barbro Ehnbom en gravin Alice Trolle-Wachtmeister namen haar onder haar vleugels. Zo maakten ze Hellqvist wegwijs in het protocol en timmerden haar kennis van de Zweedse monarchie bij. Daarnaast doorliep Sofia onvermijdelijke prinsessenlessen zoals zedig in en uit een auto / koets / vliegtuig stappen en leuk wuiven (‘Niet te snel, beetje alsof je een lamp indraait’).

Bij het huwelijk van prinses Madeleine toonde Sofia voor het eerst haar inner prinses, zij het nog zonder tiara © Torsten Laursen / Getty Images Bij het huwelijk van prinses Madeleine toonde Sofia voor het eerst haar inner prinses, zij het nog zonder tiara © Torsten Laursen / Getty Images

Zelf bracht ze meer dekking in haar kledingstijl aan met hulp van stylist Camilla Åstrand. Die adviseerde Sofia haar pony uit te laten groeien voor een wat formelere look. En hielp haar casual garderobe te vervangen met klassiekere stukken. Hellqvist zei bovendien zonnebank en zelfbruiner vaarwel, verwijderde haar navelpiercing en liet een forse tattoo op haar rechterarm weglaseren. Voor protocollaire optredens kan ze rekening op advies van Tina Törnqvist, de hofdame van haar aanstaande schoonzusje, kroonprinses Victoria. Haar schoonfamilie heeft ook geholpen, door haar stukje bij beetje te betrekken bij officiële events. Zo was ze welkom bij de bruiloft van prinses Madeleine en werd ze uitgenodigd voor de doop van prinsesjes Estelle en Leonore. Haar officiële debuut was haar aanwezigheid bij het Nobel-diner, het hoogtepunt van de Zweedse societykalender.

Met haar prins én de hele koninklijke familie aanzitten bij het Nobel Banket in 2014: Sofia hoorde er opeens officieel bij © Pascal Le Segratan © Getty Images Met haar prins én de hele koninklijke familie aanzitten bij het Nobel Banket in 2014: Sofia hoorde er opeens officieel bij © Pascal Le Segratan © Getty Images

Verwacht wordt dat Sofia na haar huwelijk op 13 juni zich als prinses zal inzetten voor goede doelen. Naar verluidt is ze bezig zich in te lezen over hulp aan aidspatiënten en slachtoffers van huiselijk geweld. Met deze onderwerpen houden nog geen andere Zweedse royals zich bezig. Daarnaast wil de yogafanaat helpen yoga op scholen te introduceren. Komt de lenigheid uit haar vorige leven haar toch nog van pas!

Laatste nieuws

Zie ook