Beau Culinair: Oesters met spinazie en hollandaisesaus

Met een beetje geduld en de fijne expertise van kok Julius Jaspers kan je oesterfeestje beginnen!

Oesters ingewikkeld? Nee hoor, deze kleine pareltjes maak je easy op de bbq. Met een beetje geduld en de fijne expertise van kok Julius Jaspers kan je oesterfeestje beginnen!

Voormalig presentator van ‘Topchef’ en ‘MasterChef Nederland’ Julius Jaspers (57) is een professionele smulpaap. De topkok ontwikkelde het idee van Smart Cooking, ofwel: je maaltijd goed voorbereiden zodat je veel tijd met je gasten kunt doorbrengen. Dat is lekker!

Voorbereiding: 5 minuten (spinazie), 10 minuten (oesters, maximaal 1 uur van tevoren koel bewaren), 20 minuten (hollandaisesaus)

Bereiding: 10 minuten – Temperatuur: 300°C – Hitte: direct

Ingrediënten

12 stuks

  • 300 gram boter
  • 4 eidooiers
  • 30 ml groentebouillon
  • 30 ml citroensap
  • 12 oesters (open)
  • 100 gram spinazie
  • 50 gram chorizo (in kleine dobbelsteentjes)
  • zout
  • cayennepeper
  • benodigdheden: zeef en een garde

Foto: Dennis Brandsma

Bereiding

  1. Smelt 250 gram boter in een rvs koeken- of sauspan, laat bruisen en bruin worden (niet te bruin, that’s the trick) en giet door een fijne zeef.
  2. Verwarm de dooiers met groentebouillon flink kloppend in 4 à 5 minuten tot een moussige sabayon van 50°C (de voorzichtige kok doet dit au bain-marie), haal de sabayon van het vuur af en voeg al kloppend de warme bruine boter toe tot je een luchtige saus hebt. Breng op smaak met citroensap, zout en cayennepeper (voeg eventueel wat groentebouillon toe als de saus te dik is).
  3. Verwarm het restant van de boter in een koekenpan en roerbak in 2 minuten de spinazie gaar.
  4. Bedek de oesters met spinazie, wat stukjes chorizo en een lepel hollandaisesaus en zet ze 2 minuten in de barbecue.

Oesters openen lijkt moeilijk, maar het valt eigenlijk best mee. Koop om te beginnen een goed oestermes. Het is belangrijk dat het lemmet lang genoeg is, en aan één kant geslepen. Leg de oester met de bolle kant naar beneden op een stevige houten plank en bedek hem met je hand. Houd een theedoek tussen je hand en de oester. Zet het oestermes op het slot van de oester, wrik wat heen en weer en zorg dat je binnenkomt. Waaier vervolgens met de scherpe kant van je mes naar beide kanten uit over de bovenkant en snijd de oester los van het schelpdeksel. Verwijder eventuele stukjes schelp en ongeregeldheden.

Eet smakelijk!

Carrera Culinair

Alle tools, technieken en recepten om het hele jaar door (!) de lekkerste gerechten te bereiden op de barbecue. Van de snelle doordeweekse maaltijd tot showstoppers voor in het weekend en alles wat je verder nodig hebt voor een geslaagd diner van de grill. Denk aan marinades, rubs, snacks, sauzen en zuurgoed, en natuurlijk iets zoets van de bbq toe. Carrera Culinair, €25

Bron: Julius Jaspers | Beeld: Dennis Brandsma

Laatste nieuws