Onthuld: royal beautygeheimen (en er komt cognac aan te pas!)

Geen royal die aan puur natuur doet: mascara is heilig, oranje lipstick verboden. Hier kraken we hun andere beautygeheimen.

Geen royal die aan puur natuur doet: mascara is heilig, oranje lipstick verboden. Hier kraken we hun andere beautygeheimen.

Het was prinses Stéphanie van Monaco die zich in haar opstandige periode er nog wel eens aan waagde: oranje lipstick. Huiveringen gingen door aristoland, waar iedereen weet dat dit je tanden geler laat lijken. Zeker in flitslicht en daar worden royals nogal eens aan bloot gesteld. In dezelfde categorie: al te kwistig gebruik van bronzer waar koningin Máxima (die zich meestal zelf opmaakt) zich nog wel eens schuldig aan maakt. Een smokey eye daarentegen, kan ze naar verluidt in het donker op de achterbank nog feilloos aanbrengen. Geheim beautywapen voor speciale gelegenheden: visagiste Elles Nijkamp. What else?

Mette-Marit houdt het naturel

In haar 19 jaar als kroonprinses van Noorwegen is Mette-Marit van 'vrijwel volledig naturel' naar 'iets minder naturel' gegaan, maar wel op een manier dat amper te zien is dat ze opgemaakt is. Aanzienlijk blonder haar heeft haar uitstraling chiquer en warmer gemaakt. En die prachtige huid? Er arriveren naar verluidt regelmatig doosjes van SK-II – waar Cate Blanchett het gezicht van was – in Paleis Skaugum.

Mary heeft een wenkbrauwcoach

Ole Hendriksen is als 'facialist' de man die verantwoordelijk is voor de teint van prinses Mary van Denemarken. Zijn producten worden afgeleverd bij het paleis en hij verklapte zelf dat ze zijn antipigmentvlekkencrème gebruikt om haar huid zo egaal mogelijk te houden. Søren Hedegaard is haar vaste visagist en kapper en geobsedeerd door Mary's wenkbrauwen: “Als die niet in de juiste balans met het haar zijn, ziet alles er vreemd uit.” Mary is het soort prinses dat er rekening mee houdt dat ze altijd en overal kan worden gefotografeerd en stapt dus niet onopgemaakt de deur uit. Doet ze het zelf, dan gebruikt ze meestal Tromborg, een buitengewoon betaalbare Deense make-uplijn.

Elizabeths Balmoral Rood

De Queen heeft een zwak voor rode lipstick, bij voorkeur Clarins. In 1952 liet ze een eigen lipstick maken die precies bij haar kroningsmantel kleurde. Het was een koele nuance rood waar een beetje blauw in zat en hij werd The Balmoral Lipstick gedoopt.

Diana kickte af van blauw

Make-up artist Mary Greenwell werkte vanaf 1991 samen met prinses Diana en gooide als eerste al haar blauwe eyeliners weg (deze foto is uit 1987). “Als je blauwe ogen hebt, moet je nooit blauwe oogschaduw en eyeliner gebruiken,” aldus Mary die vindt dat blauwe mascara in het algemeen verboden moet worden. “Diana deed alles met mate, ze dronk bijvoorbeeld bijna niet, om haar huid te sparen. En ze ging nooit zonder mascara op de deur uit. Maar ik heb haar wel moeten leren om ook de aanzet van de wimpers mee te nemen.”

Kate en de rozenbottels

Over de looks van de hertogin van Cambridge wordt door make-up artists al jaren geweeklaagd. Gelukkig slaat ze niet meer zo oranje uit van de zelfbruiner als in haar verkeringstijd. Maar ze kampt wel met stijlsleur en een eyelinerverslaving. Aangezien Kate meestal zichzelf opmaakt, valt daar niet veel aan te doen. Maar iets minder staat haar zeker zo mooi, zo bleek uit haar eerste editorial shoot. Die prachtige huid van haar komt overigens van gezond eten en gewone drogisterijmiddelen: er komt geen haute cosmetica bij kijken. Gespot in haar mandje: Nivea Soft Moisturizing Crème en rozenbottelolie.

Marie Antoinette’s gezichtsmasker

En dan als grande finale de klassieker: Marie-Antoinette (1755-1793) zwoer bij een zelfgemaakt gezichtsmasker dat nog altijd door Françaises wordt gebruikt. De koningin van Frankrijk mengde voor haar masker 2 theelepels cognac en 3 eetlepels ingedampte melkpasta (dit kun je vervangen door melkpoeder) met 1 eiwit en het sap van 1 citroen. De alcohol stimuleert de doorbloeding en laat de poriën samentrekken en het eiwit laat de huid gladder lijken. Het melkzuur absorbeert talg en de citroen helpt dode huidcellen weg te werken. De geur is een beetje… apart, maar dat is met een druppeltje rozenolie te verhelpen. Trés Versailles!

Beeld: Bsr Agency, Getty Images, Kungahuset

Laatste nieuws