Zo creëer je een fijne werkplek in huis

Wat helpt met het creëren van een fijne thuiswerkervaring, is een comfortabele werkplek.

Lees ook

Het ligt in de lijn der verwachting dat we ook ná de coronacrisis vaker thuis blijven werken. Waar de één groot fan is, spendeert de ander haar werkdagen liever op kantoor. De meeste mensen lijken echter vooral de voordelen in te zien. Wat helpt met het creëren van een fijne thuiswerkervaring, is een comfortabele werkplek. Met onderstaande tips zorg je daarvoor.

Richt de werkplek in naar jouw smaak

Een werkplek hóeft er echt niet zo sober uit te zien als je vaak op kantoren ziet. Er is niet één inrichting die het meest effectief is, het gaat erom om dat jij er gelukkig en productief van wordt. Wil je bijvoorbeeld een fel kleurtje op de muur? Leef je uit: het moet een plek worden waar jij graag wilt zijn. Zet leuke accessoires neer en hang eventueel een bord met inspirerende afbeeldingen op.

Zorg voor een bureau en een goede bureaustoel

Veel mensen werken aan de eettafel, maar dat is funest voor je rug. Als je regelmatig thuiswerkt, zijn een bureau en een goede bureaustoel onmisbaar. Als je die eenmaal in huis hebt, vergeet dan niet om deze goed af te stellen. Je moet rechtop kunnen zitten en beide voeten moeten stevig op de grond staan, met je benen in een hoek van 90 graden.

Genoeg licht is essentieel

Het juiste en voldoende licht is essentieel op een werkplek. Zeker daglicht zorgt ervoor dat je goed kunt werken. Probeer daarom een werkplek dichtbij een raam te creëren en besteed de nodige aandacht aan je raamdecoratie. Met plisségordijnen of houten jaloezieën kun je zélf instellen hoeveel daglicht binnenkomt, anders dan bij ‘normale’ gordijnen. Zorg daarnaast voor een goede bureaulamp voor de donkere wintermaanden. Als je voor een fraai exemplaar gaat, heb je meteen een mooie blikvanger op je bureau staan.

Ga voor het raam met het mooiste uitzicht.

Je hebt het natuurlijk niet altijd voor het kiezen, zeker als je een klein appartement hebt (in de Randstad is die kans groot). Maar als je meerdere ramen hebt waar je een werkplek kunt creëren, ga dan voor het raam met het beste uitzicht. Het kan namelijk best lekker zijn om af en toe eventjes naar buiten te kijken.

Maak je werkplek regelmatig schoon

Het vergt misschien wat tijd en moeite, maar een schone en opgeruimde werkplek geeft een rustgevend gevoel, waardoor je veel beter kunt werken. Probeer elke dag op te ruimen en een doekje over je bureau te halen, zodat het zich niet opstapelt. Het beste is om sowieso niet al te veel items op je bureau te hebben liggen en alles meteen terug op zijn plek te leggen. Werk eventueel met opbergdozen of leuke mandjes om het overzichtelijk te houden.

Zet planten neer

Planten hebben eigenlijk alleen maar voordelen, behalve dat ze misschien soms lastig te onderhouden zijn. Allereerst staan planten gezelliger en geeft het een stukje sfeer aan je werkplek, maar ze lijken ook echt bij te dragen aan je creativiteit, concentratievermogen en productiviteit. Daarnaast werken planten ook nog eens als luchtzuiveraars. Goede planten voor op je werkplek zijn bijvoorbeeld klimop, lepelplant of aloë veraplant. En wat betreft het in leven houden van je planten: daar zijn tegenwoordig zelfs cursussen voor.

De juiste temperatuur is belangrijk

Wist je dat de temperatuur invloed kan hebben op je prestaties? Let er dus altijd op dat het niet te koud of te warm is. In de zomer is een airconditioning geen overbodige luxe, terwijl je in de winter niet zonder een goede verwarming kunt. De beste temperatuur is ongeveer 21 graden, maar dit kan per persoon verschillen. Hoewel je op kantoor vaak onderlinge discussies tussen collega’s ziet (de één vindt het te koud, de ander te warm), kun je dit als je thuiswerkt in principe helemaal zelf bepalen. Een pluspunt van thuiswerken dus.

Wapen je tegen geluidsoverlast

Naast het licht en het uitzicht is er een andere factor waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van je werkplek: het geluid. Over beter gezegd: het gebrek aan geluid. Geluidsoverlast kan een behoorlijke afleiding zijn, dus probeer een plek te kiezen waarvan je denkt dat je daar geen last van zult hebben. Daarnaast is een goede koptelefoon de investering helemaal waard, mocht een buurman onverhoopt besluiten te gaan boren.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook