Royals in de regen, wat is de paraplu-etiquette?

Je wilt als royal niet op je onderdanen lekken en bovendien is het prettiger om de handen vrij te hebben om iemand de hand te kunnen schudden of iets aan te kunnen nemen.

In het najaar verregent er nogal eens een werkbezoek, zodat een royal plu geen overbodige luxe is. Wat is het protocol rond dit praktische, maar onhandige accessoire?

Hoofdregel is: liever niet. Je wilt als royal niet op je onderdanen lekken en bovendien is het prettiger om de handen vrij te hebben om iemand de hand te kunnen schudden of iets aan te kunnen nemen.

Een optie is de PA van dienst de plu te laten vasthouden, maar dat staat dan meteen weer zo hautain op plaatjes, alsof de prinses van dienst zich te goed voelt om zelf een paraplu vast te houden. In dit geval werd prinses Margaretha van Zweden alsnog nat van het lekwater, omdat de mijnheer niet dichterbij mocht / durfde te komen. #protocol

En ook prinses Astrid van België was niet zo heel blij met het feodale effect. Dus is het letterlijk natte vingerwerk: bij hevige regen toch een plu en die dan ook zelf vasthouden. En bij alles in de categorie Miezeren en Motregen: even doorbijten, kijk maar.

Prins Charles draagt zijn enorme plu zelf, maar om een of andere redenen stond de rest van het gezelschap onbedekt in de regen, wat dit toch een Royal Privilege-momentje maakt. Wat is hij toch een heer.

De gebroeders Wales zijn uitstekend in staat zelf hun plu's vast te houden. Dit is degelijk vakwerk, qua regenscherm, echt iets om het Engelse klimaat mee te trotseren.

Ook Kate draagt haar regenscherm zelf. Meestal iets vrolijks, maar hier een stemmige donkere, omdat het om de opening van de herdenkingstuin van haar schoonmoeder, prinses Diana, ging.

Ook prinses Anne is totally ingesteld op het Britse klimaat.

Koningin Letizia heeft in Spanje duidelijk niet zo vaak te maken met regen, gezien het feit dat ze terugvalt op een wat scharrig vouwpluutje. Maar goed, it gets the job done.

Letizia's schoonmoeder, oud-koningin Sofia van Spanje, beschikt duidelijk over robuuster materiaal.

Japan 2006, kroonprins Naruhito en prinses Aiko in een hoosbui.

In de categorie Royal Aansteller hebben we prinses Margareta van Roemenië die zelfs bij een rouwmoment graag alle aandacht heeft. En dan is je paraplu openen in de volle zon echt een probaat middel.

In Zweden zijn ze beter ingesteld op weer én fotomomentjes. Prins Daniel en kroonprinses Victoria beschikken over supersized paraplu's waar desgewenst ook kinderen dan wel onderdanen onder passen. En – heel slim – donkerblauw staat minder somber op foto's dan zwart en rood is natuurlijk helemaal een vrolijk element in het plaatje.

Koningin Silvia en koning Gustaf gebruiken zelfs in de koets eerder een plu dan de kap, voor volk en vaderland.

Koningin Máxima kent de truc van donkerblauw in plaats van zwart ook. Een bui krijgt haar niet snel klein.

Al is het bij Windkracht Acht wel fijn als een assistent die even vasthoudt.

Dit is echt royal multitasken: bloemen vasthouden, onderdaantje proberen droog te houden, paraplu torsen.

En rood doet echt wonderen voor het totaalplaatje bij een sombere bui.

Ook dit is in royal kringen een zeer populair model: de transparante plu, om toch een beetje zichtbaar te blijven.

Camilla heeft hem ook, maar blijft er toch zorgelijk onder kijken: ideaal is een plu gewoon niet…

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: Bsr Agency, BrunoPress, Getty Images, ANP

Laatste nieuws