Elizabeth II heeft in haar lange (vandaag zit ze 25.000 dagen op de Britse troon) regeringsperiode al meerdere Nederlandse collega's meegemaakt. Maar hoe goed kent de Britse koningin de Oranjes eigenlijk?
Zelf kwam ze in 1952 op de troon na de dood van haar vader George VI. Juliana der Nederlanden was toen al vier jaar bezig.
1950
Je zou zeggen dat die twee als leeftijdsgenoten wel wat met elkaar zouden hebben, maar Juliana's wat geëxalteerde persoonlijkheid was niet zo'n match met aardse, kalme en nuchtere Elizabeth. In 1950 drukte Juliana haar de hand bij een staatsbezoek, Elizabeth was toen nog kroonprinses.
En verder was het niet echt een dolle boel, meer een wedstrijdje in wie het Domste Bontje was, #anderetijden. Juliana staat tussen George VI en zijn vrouw koningin Elizabeth (de moeder van de huidige Queen) in, rechts heeft prins Bernhard het naar zijn zin.
1958
Tegenwoordig legt Elizabeth geen uitgaande staatsbezoeken meer af, daar heeft ze kroonprins Charles en kleinzoon William voor. Maar in 1958 deed ze dat nog wel en was ze in Den Haag. Check out Juliana in de Stuart Tiara, die wist dat Elizabeth zou uitrukken met een diamanten kanon. En check ook prinses Beatrix links: wat een babe was dat!
Het gezelschap poseerde ook nog semi-ongedwongen in het Paleis op de Dam in Amsterdam, waarbij Beatrix even een giechelbui had en prinses Irene een pannenkoek op haar hoofd lijkt te hebben liggen. Indrukwekkend is de hoeveelheid goudgalon op het uniform van Bernhard, de prins was dol op pracht en praal.
1962
In 1962 bracht koningin Elizabeth een bezoek aan Nederland, prinses Beatrix haalde haar op van het vliegveld...
...en iedereen bleef destijds nog keurig in de plooi. Dat ging er later wel anders aan toe.
1972
In 1972 kwamen de Oranjes weer over de vloer, ditmaal tooide Juliana zich met de saffieren tiara die zalig vloekte met haar ordelint. De Queen was haar tijd ver vooruit qua avondjurk-met-cape en prinses Margaret (rechts) was uiteraard weer the light of the party.
Deze willen we je niet onthouden: de Queen Mum (de moeder van koningin Elizabeth) en koningin Juliana, met de moeder aller bouffants.
1982
In 1982 waren de Oranjes op bezoek in Engeland, compleet met leuke koetsritjes.
De Queen had meer met de veel jongere, maar ook aanzienlijk pragmatische Beatrix, met wie ze vanaf 1980 te maken had. Deze foto is van het staatsbezoek aan Engeland in 1982.
De Bling Battle won Elizabeth destijds ruimschoots.
Dat was trouwens een lang bezoek, met twee gala-avonden. De pofmouwen van Beatrix mogen er zijn, nietwaar?
1988
En in 1988 kwam Elizabeth naar Nederland. Zo te zien was het écht Hollands weer.
1994
Ze waren samen bij de 50ste herdenking van D-Day.
2002
In 2002 was Beatrix uiteraard bij het Golden Jubilee van de Queen die toen 50 jaar op de troon zat. Rechts koningin Margrethe van Denemarken.
2004
In 2004 waren ze samen bij de herdenking van 60 jaar D-Day en won de stiff upperlip het van de grap van Beatrix.
2007
Hoe graag Elizabeth en Beatrix elkaar mogen bleek wel uit het feit dat de koningin haar collega hoogstpersoonlijk van Rotterdam Airport ging halen. Meestal wordt dat door de kroonprins(es) van dienst gedaan, zoals Beatrix het in 1962 deed. Er liggen 45 jaar tussen beide momenten.
Er werd tegen alle protocollen in gezoend...
.. geanimeerd gepraat...
...en er werden gastenboeken getekend.
2012
Het contact was allerhartelijkst, voor de Diamond Jubilee kreeg Elizabeth gewoon Hollandse pakkerds van Beatrix. In 2013 trad Beatrix af om haar zoon Willem-Alexander de ruimte te gunnen. Over de Nederlandse gewoonte om af te treden zijn de dames het niet eens. Apocrief verhaal is dat Beatrix Elizabeth belde – wat ze overigens wel vaak deed – om het even te vertellen en de Queen na afloop neerlegde en 'watje' mompelde.
De Royal IJzervreter zal zelf regeren tot haar dood. Dat is niet alleen traditie, maar heeft ook te maken met het feit dat de Queen in haar ambt ook meteen hoofd van de Anglicaanse kerk is. En als 'defender of the faith' zou ze God niet mogen passeren in het besluit wanneer het 'tijd' is. In Nederland is die koppeling tussen staatshoofd en hoofd van de kerk er niet, wat voor aanzienlijk soepelere en vrolijkere troonwissels leidt, maar dit terzijde.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten de Queen na de inhuldiging van Zijne Majesteit in Windsor Castle bij wijze van kennismakingsbezoek. Elizabeth turfde haar derde Nederlandse collega af en de Oranjes stonden als Nederlandse reuzen naast het Britse Monument.
2014
Een jaar later zagen ze elkaar alweer, bij de 70ste herdenking van D-Day.
Máxima onderhield zich toen vooral met Camilla, de hertogin van Cornwall.
2015
In 2015 was het weer raak, toen nam koning Willem-Alexander samen met de Queen deel aan de Engelse Dodenherdenking.
Het ging er reuze ingetogen aan toe...
...en daar was ook hertogin Kate bij, iets minder ingetogen. Rechts gravin Sophie van Wessex, de vrouw van prins Edward.
2019
Koning Willem-Alexander is door koningin Elizabeth geïnstalleerd als Ridder in de Orde van de Kousenband, de hoogste ridderorde van Engeland.
In een schitterende verkleedpartij kreeg ZM samen met collega-koning Felipe van Spanje, de markies van Salisbury en lady Mary Peters de insignes omgehangen in de Garter Throne Room van Windsor Castle.
Datzelfde weekend nam Liz de Oranjes mee in de royal koets tijdens Ascot.
Uitnodiging voor een nieuw (coronaproof) staatsbezoek anyone?
- Ella Vermeulen
- Bsr Agency, ANP, BrunoPress