Prinses Diana’s butler: ‘Haar leven was verschrikkelijker dan The Crown laat zien’

De voormalige butler van prinses Diana, Paul Burrell, klapt uit de school over wat nu echt is en wat fictie is.

De voormalige butler van prinses Diana, Paul Burrell, klapt uit de school over wat nu echt is en wat fictie.

Naar eigen zeggen hebben de makers van The Crown zich nog ingehouden, want de Windsors waren in realiteit nog gemener tegenover Lady Di. Over Charles vertelt hij: “Charles was gewoon niet geïnteresseerd in Diana en was alles behalve discreet over zijn affaire met Camilla.” The Crown krijgt kritiek uit allerlei hoeken en liefhebbers van de serie lijken de realiteit en fictie niet met elkaar te kunnen scheiden. Zo luidt er vanuit de Britse regering dat Netflix een disclaimer bij zou moeten melden, dat er 'creatieve vrijheden' zijn genomen. Zo schreven we eerder dat de populariteit rondom hertogin Camilla enorm gedaald is sinds het nieuwe seizoen te zien is.

“Josh O'Connor speelt prins Charles als een nogal botte, kille man,” zegt Burrell in The Sun. “En ik ben bang dat ik dat ook zag, achter gesloten deuren. Hij was getrouwd met waarschijnlijk de mooiste vrouw ter wereld, maar hij zorgde niet voor haar en dat laten ze goed zien in de serie.” Diana zei tegen me: 'Toen ik trouwde, dacht ik dat mijn man er voor me zou zijn, voor me zou zorgen, me zou steunen en me zou aanmoedigen, maar dat doet hij niet.' Mensen die nu protesteren en zeggen dat dat niet klopt – nou, het ligt heel dicht bij de waarheid.”

De reden was volgens Paul de ongelofelijke populariteit van Diana. En dat werd een probleem, aangezien de hare vele malen groter was dan die van Charles. “De producers hadden nog verder kunnen gaan. Ik zou er nog een scène in hebben gestopt waarin Diana de trap afkwam in een prachtige zwart-witte jurk, puur om hem een plezier te doen en hij zei: 'Je ziet eruit alsof je bij de maffia hoort.'”

Vijandigheid binnen het paleis

Achteraf moge het duidelijk zijn dat Diana haar leven binnen in het koninklijk paleis alles behalve rozengeur en maneschijn is geweest. Zo waren vele royals geen fan van haar, ook de Queen Mum niet, vertelt Burrell: “Ze waren niet close. Ik heb haar horen zeggen: 'Diana is zo'n dom meisje, beseft ze dan niet dat mannen affaires hebben?' Dat is veelzeggend, dat dit in die kringen geaccepteerd is en dat je het maar moet pikken. Dat heeft The Crown ook goed.”

Hoewel wij in de veronderstelling waren dat Diana haar verlovingsring simpelweg zelf uitkoos, is dit niet waar. “Ik was erbij,” zegt Burrell. “De Qeen koos hem samen met Charles uit. Ze vroeg de Crown Juweller langs te komen, hij bracht een koffer mee met elke denkbare edelsteen erin. Prins Charles kwam naar beneden uit zijn suite in Buckingham Palace, zijn moeder en hij kozen de ring. Die werd aan Diana gepresenteerd.”

Diana Spencer stond er sinds het begin van haar prinsessenleven alleen voor. Ze kreeg geen steun binnen het paleis, en dat laat de serie goed zien, zegt de voormalige butler. Hij doelt op Diana haar strijd met boulimie. “De serie toont er een glimp van, maar ze heeft jaren gevochten met deze eetstoornis.” Door de stress van haar mislukte huwelijk en het leven aan het hof propte Diana zich vol en gooide het er dan allemaal zo snel mogelijk weer uit. “Het begon net voor ze trouwde, ze heeft het me allemaal verteld. Ze gaf zelfs over op haar huwelijksnacht. Ik vind het moeilijk naar die scènes te kijken en ik kan me voorstellen dat de kijker het er ook moeilijk mee heeft. Het is maar een fractie van het verhaal, maar ze heeft er haar hele leven last van gehad.”

Bron: The Sun, Nouveau | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws