Quick, Easy & Vegan: een driegangenmenu voor Kerst!

Bas van Beest, oprichter van personal training specialist Slim Living, deelt zijn drie favoriete vegan recepten.

Kerst staat weer voor de deur, dit betekent ook een periode vol lekker eten en drinken. Omdat Kerst dit jaar anders is dan anders, vinden wij het een goed idee om jezelf juist extra te verwennen tijdens het kerstdiner. Met het oog op de goede voornemens: vegan recepten.

Bas van Beest, oprichter van personal training specialist Slim Living, deelt zijn drie favoriete vegan recepten.

Gevulde kastanje champignons met pijnboompitten

De perfecte starter! “Dit receptje is een echte topper om mee te beginnen. Binnen een half uurtje zijn deze heerlijke hapjes al klaar. Dit gerecht zit boordevol smaak en daarnaast ook nog eens hartstikke gezond”, aldus Bas.

Voor 4 porties

– 4 grote champignons

– 1 el groene pesto

– 2 el vegan geraspte kaas

– 1/2 sjalotje

– Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Boen de champignons schoon en haal de stelen er uit.
  3. Snipper het sjalotje en de champignons fijn. Bak deze 2 min aan en breng op smaak met peper en zout. Schep dit daarna in een kommetje.
  4. Rooster de pijnboompitten.
  5. Voeg de kaas, pasta en pijnboompitten toe aan het kommetje en roer het tot een geheel.
  6. Schep in elke champignon een schepje van het mengsel en zet ze in een schaaltje nog 10 minuten in de oven.

Gevulde pompoen

Naast dat dit gerecht er heel feestelijk uitziet vult het ook nog eens goed. Ook zit het bomvol plantaardige voedingstoffen. Het perfecte gerecht voor tijdens het kerstdiner dus!

– 1 flespompoen

– 200 gram spinazie

– 2 tenen knoflook

– 1 ui

– 75 gram zilvervliesrijst

– 1 handje pijnboompitten

– 15 gram verse salie

– 1 blik kikkererwten a 240 gram

– 1 theelepel komijnpoeder

Bereiding

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snij de pompoen in de lengte doormidden en verwijder de pitten en draden. Leg de pompoenhelften met de snijkant naar beneden op de bakplaat en zet 30 minuten in de oven.
  3. De vulling: Rooster de pijnboompitten goudbruin. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  4. Fruit nu de ui en knoflook 4 minuten in een beetje sojasaus of water op laag vuur in een pan. Voeg de komijn, de kikkererwten, de rijst, de pijnboompitten en de gesneden salie toe aan de pan, bak dit 3 minuten.
  5. Bak vervolgens de spinazie kort aan totdat het slinkt.
  6. Haal de pompoenhelften uit de oven en schep er met een lepel een beetje vruchtvlees uit zodat je een mooi holletje krijgt die we kunnen vullen. Vul beide helften eerst met een laag spinazie en vul ze dan met het rijstmengsel.
  7. Zet de pompoen terug in de oven voor 20 min.

Vegan tiramisu

De perfecte afsluiter is natuurlijk een heerlijke vegan tiramisu. Dit gerecht is simpel, makkelijk, snel te maken en zo lekker! Hierbij verzeker is ook dat vleeseters en koemelkfans niet zullen merken dat het vegan is. ’’Op zo’n gezellige avond is een cheatday toegestaan vind ik!’’ aldus Bas van Beest.

Voor 4 porties

– 125 ml Alpro cuisine om te kloppen

– 125 g vegan mascarpone

– 75 g vegan koekjes

– 1 shot espresso

– 1 eetlepels cacao

Bereiding

  1. Klop de Alpro tot een luchtig en romig geheel. Mix de vegan mascarpone door dit beslag.
  2. Giet de koffie in een laag bakje. Dompel de helft van de koekjes in het mengsel en verdeel deze in een glazen, platte schaal.
  3. Schep de helft van het beslag over de koekjes.
  4. Dompel nu ook de rest van de koekjes in het koffiemengel en bedek met de andere helft van het beslag.
  5. Zeef de cacao over de tiramisu.
  6. Laat de tiramisu 3-8 uur in de koelkast koelen voor het beste resultaat.

Bron: Slim Living | Beeld: iStock (openingsbeeld)

Laatste nieuws