Er ontstond destijds een klein relletje waarvan je nu denkt 'wat was daar mis mee?'.
Een niet eerder verschenen interview met koning Willem-Alexander, dat hij als kroonprins in 1995 gaf aan NRC Handelsblad, is nu grotendeels wel gepubliceerd. In het boek (hij verscheen afgelopen dinsdag) Slijpen aan de geest, 50 jaar NRC Handelsblad, citeert auteur John Kroon uit het interview.
De publicatie werd destijds geschrapt doordat koningin Beatrix passages wilde laten schrappen. Na verschillende onderhandelingen was er besloten om het gehele interview te schrappen aangezien het geen goede weergave zou zijn geweest van het gesprek, vond NRC. Nu, jaren later, vond John Kroon een cassettebandje terug met een transcriptie van het gesprek. Ook zegt hij dat hij het "onzin" vindt dat het interview nooit is gepubliceerd. "Als je de gewraakte passages ziet, dan denk je 'wat was daar nu mis mee?'
Beatrix was er destijds van overtuigd dat dit haar zoon, prins Willem-Alexander, schade en slechte publiciteit zou bezorgen. Zo vroegen interviewers zijn mening over een mogelijk einde van de monarchie, zijn relatie tegenover de pers en over zijn geloof. Over het laatste zei Willem-Alexander dat hij "niet echt kerkelijk, geen kerkganger" was. Die uitspraak zou hij twee jaar later in 1997 na zijn belijdenis in het openbaar herhalen in een tv-interview. Hij zei toen: "Ik ben niet zo kerkelijk, maar wel overtuigd gelovig."
Opmerkelijk (maar ook heel eerlijk) is het feit dat hij openlijk vertelde dat hij niet uitkeek naar zijn toekomstige rol als troonopvolger. Hij noemde het koningschap "geen makkelijke functie, niet door de inhoud en niet door hoe er van de buitenkant tegen aangekeken wordt. Het laat je nooit los. Je bent er continu mee bezig. Vanaf het moment dat je het wordt totdat je het niet meer bent, ben je het 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Je probeert het altijd zo goed mogelijk te doen en altijd te kijken van: doe ik het goed, moet ik me er niets van aantrekken wat mensen ervan zeggen of moet ik de kritiek inpassen en mijn pad veranderen? Dat lijkt mij het zware eraan."
"Een man zal eerder in het bedrijfsleven duiken, omdat hij vaak ook met mannen te maken heeft aan de andere kant. Als ik bij de militairen rondloop, heb ik daar veel meer rapport mee dan een vrouw. Ik heb zelf in dienst gezeten. Je verstaat hun taal. Terwijl ik weer veel meer moeite heb om met patiënten te praten. Dat lukt wel, maar ik moet dan veel meer moeite doen om met hen te praten en te denken ‘ik ben er voor hen’ en om hen te steunen, dan wanneer ik een stel militairen een schouderklop geef en vraag hoe ellendig het was in Srebrenica", vertelt de kroonprins over een eeuw met vrouwen als staatshoofd.
Over de liefde, en vooral de manier waarop de media daarover berichten, wordt ook tijdens het interview op ingehaakt: enkele maanden voor het gesprek, in januari 1995, is zijn relatie met Emily Bremers bekend geworden nadat zij betrokken raken bij een verkeersongeval op weg naar een gezamenlijke skivakantie. De kroonprins begrijpt dat dat nieuws is. Maar hij ergert zich, zo schrijft Kroon, duidelijk aan de manier waarop de media de grenzen van zijn privacy overschrijden. "Het is pas een publieke zaak wanneer je verloofd bent en ik bepaal wanneer ik me ga verloven en niet de roddelpers. Anders ben ik al tienduizend keer getrouwd geweest en gescheiden, enzovoorts." En dát verklaart waarom alles rondom de Oranjes zo stil wordt gehouden, mede dankzij hun mediacode.
Wil je het gehele interview lezen? Kijk dan op NRC.nl of klik op deze link.
- NRC
- BrunoPress, Koninklijk Huis