doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

De Queen heeft Charles nooit begrepen en ziet Andrew als favoriet

Ondanks de controverse die om 'm heen hangt, blijft prins Andrew de favoriet van Elizabeth.
Queen zonen

Hoewel hij het op een dag van haar zal moeten overnemen als monarch, hebben Queen Elizabeth en kroonprins Charles maar weinig met elkaar gemeen.

Ondanks de controverse die om 'm heen hangt, blijft prins Andrew de favoriet van Elizabeth. "Ze toont meer openlijke affectie tegenover haar jongere zoon, Andrew", vertelt auteur Clive Irving in het boek The Last Queen over de relatie tussen de Queen en haar twee oudste zoons. Over de kroonprins zegt ie: "De koningin heeft nooit een hechte band gehad met haar oudste zoon. Ze heeft hem nooit echt begrepen. Hij verwart haar en dat veroorzaakt frustraties."

"Ze vergeeft Andrew ook sneller dingen dan Charles. Voor die laatste is ze veel strenger", klinkt het in de nieuwe documentaire Queen Elizabeth: Love, Honour and Crown. Dat doet ze ondanks de zwaarwegende beschuldigingen die Andrew boven het hoofd hangen. "Toen hij beschuldigd werd van seksueel misbruik binnen het Epstein-schandaal, had ze de neiging om dat weg te wuiven. Andrew ontkende de feiten en zij geloofde hem. Het was Charles die erop aandrong dat Elizabeth Andrew meteen uit zijn functie als senior royal zou zetten, om de reputatie van het koningshuis te redden. Een goede beslissing, maar hij maakte zich er niet populairder door bij zijn moeder."

Waarom zou je denken? Waarom is Andrew de favoriet en Charles verre van? "Charles is ingetogen, zelfbewust en berekend. Andrew is arrogant, luid en assertief tot op het vervelende toe. Hij lijkt daarin een beetje op zijn vader, prins Philip, die ook niet vies is van een gemene opmerking. Maar hij kan charmant zijn wanneer hij dat wil. Hij heeft de Queen rond zijn vinger gedraaid", vertelt Irving. Charles, daarentegen, zal nooit voldoen aan Elizabeths ideaalbeeld van een kroonprins. "Ze legt de lat uitermate hoog voor hem. Ze had gehoopt om een uitermate sterk gevoel voor plicht en gedienstigheid terug te zien, zoals bij zichzelf. Maar geen enkel lid van de koninklijke familie is zo plichtbewust als de Queen. Alleen prins William, misschien. Haar verwachtingen inlossen is voor Charles gewoon niet haalbaar."

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Het is publiek geheim dat prins Andrew het lievelingskind van koningin Elizabeth is. Bij Charles en Anne lag er nog de druk op van 'an heir and a spare' leveren. Als derde kind was Andrew het eerste kind dat echt voor haar was. Het helpt dat hij een indrukwekkende legercarrière opbouwde, wat haar aan haar geliefde vader en grootvader doet denken. Toch jammer dat haar lievelingetje bij zoveel schandalen genoemd wordt. UHUM! En enigszins vreemd dat Andrew gaandeweg nog steeds vrolijk gespot wordt rondom de koninklijke paleizen, voor een autoritje of een ritje op de koninklijke paarden, terwijl prins Harry gestript wordt van zijn militaire eretitels. Het loont blijkbaar om Queen's Favorite te zijn.

Laatste nieuws