doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

Op deze mooie manier eert hertogin Camilla prins Philip

Queen Elizabeth laat 95ste verjaardag stilletjes voorbijgaan

Hoe 'viert' Elizabeth haar verjaardag nu ze officieel in de rouw is?
Queen Elizabeth

Vandaag bereikt Queen Elizabeth de bijzondere leeftijd van 95 jaar, maar er is geen sprake van een feestje zo kort na het overlijden van de Duke of Edinburgh.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

Door de Trooping the Colour, de officiële verjaardagsparade voor de Queen die normaal in juni wordt gehouden, was al een streep gezet vanwege de coronamaatregelen. Maar ook bij de eigenlijke verjaardag van Elizabeth op 21 april komen geen feestelijkheden kijken. Tot aanstaande vrijdag is de Queen nog in officiële rouw. Wat betekent dat voor haar bijzondere verjaardag?

Sober & stil

De royal birthday gaat dit jaar – letterlijk – stilletjes voorbij: er klinken geen saluutschoten in Hyde Park en de Tower of London en de Queen zal niet in het openbaar verschijnen. Ook een traditionele verjaardagsfoto zit er waarschijnlijk niet in vanwege de rouwperiode, zo weten royaltydeskundigen.

Volgens bronnen van Harper's Bazaar viert de Queen haar 95ste verjaardag in kleine kring met haar familie. De Windors zouden zelfs een 'bezoekersschema' gemaakt hebben om ervoor te zorgen dat de monarch komende tijd niet te veel alleen is nu ze afscheid heeft moeten nemen van haar echtgenoot.

Naar verluidt is ook prins Harry nog een paar dagen in Engeland gebleven om zijn grootmoeder persoonlijk te feliciteren met haar verjaardag voordat hij terugkeerde naar zijn zwangere Meghan. Hij zou dinsdagavond gezien zijn op het vliegveld, dus vandaag is hij er niet bij.

Brieven beantwoorden

Elizabeth heeft zich nu teruggetrokken in Windsor Castle – de geruchten gaan zelfs dat ze nooit meer terugkeert naar Buckingham Palace, om zo toch nog dichtbij haar overleden echtgenoot te zijn – om correspondentie te beantwoorden. De Queen reageert namelijk persoonlijk op de condoleances die ze van andere staatshoofden en wereldleiders heeft ontvangen na het overlijden van prins Philip. Ze krijgt daarbij hulp van prins Charles, prins William en hertogin Kate. Na vrijdag pakt ze haar (openbare) koninklijke taken weer op.

Speciale collectie

Veel Britse tv-zenders staan stil bij de verjaardag van hun Queen en de laatste tijd is er een tal van nieuwe documentaires over de royals verschenen. Ook Buckingham Palace zelf laat de mijlpaal niet zomaar voorbijgaan en komt met een aandenken aan de 95ste verjaardag van Elizabeth: een speciale serviescollectie voor de echte verzamelaars.

Ondanks alles: happy birthday, ma'am!

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws