Prins William over hoe prins Charles is als vader

Onlangs deed prins Harry onthullende uitspraken over zijn vader, maar wat zegt zijn broer daar eigenlijk over? 'Zijn routine vond ik vroeger behoorlijk frustrerend.'

Onlangs liet prins Harry het koningshuis opnieuw op zijn grondvesten schudden door in een podcastinterview openhartig te vertellen over zijn traumatische jeugd. Zijn vader, prins Charles, kwam daarbij niet goed uit de verf. Maar hoe ziet prins William zijn vader eigenlijk?

Genetische pijn

Prins Harry liet zich recentelijk uit over de 'genetische pijn' die hij mee heeft gekregen tijdens zijn opvoeding. Hij suggereerde daarbij dat zijn ongelukkige jeugd voortkwam uit de ongelukkige jeugd die zijn eigen vader, prins Charles, heeft gehad, en beschreef hoe hij zelf die cirkel wilde doorbreken voor zijn kinderen.

Ophef alom onder loyale koningshuisfans, dus al snel werd er in het archief gezocht naar alles wat prins William over zijn vader en zijn opvoeding heeft verteld in het openbaar. En dat is óók niet altijd even positief.

Discipline en routine

Prins William liet zich een aantal jaar geleden interviewen over de band met zijn vader ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles. Daarin komt de kroonprins als een erg gedisciplineerde vader naar voren – soms tot vervelens aan toe.

“Hij heeft een enorme discipline. Dus hij heeft – en dat vond ik vroeger behoorlijk frustrerend – een bepaalde routine. De enige manier om al zijn taken te volbrengen, is dingen opdelen. Die man stopt nooit. Toen we kinderen waren, waren er altijd tassen en tassen vol werk dat het kantoor maar naar hem bleef sturen. We konden nauwelijks zijn bureau bereiken om welterusten te zeggen.”

Beschamend

Ongemakkelijke momenten met zijn pa kent prins William ook. “Ooit deed ik mee aan een kerstspel. Ik speelde een tovenaar. Het was de bedoeling dat er een soort explosie-effect op het toneel te zien was zodra ik opkwam, maar toen ik het podium opliep, gebeurde er niets. Dus ik besloot maar gewoon mijn tekst op te zeggen, en natuurlijk begon op dat moment toch nog de explosie. Mijn vader kon de rest van het optreden niet meer stoppen met lachen. Meerdere keren wierp ik hem een boze blik toe en probeerde ik mijn tekst weer op te zeggen. Het was verschrikkelijk. Echt waar.”

Slecht handschrift

Toen prins William en prins Harry op de kostschool in Eton zaten, bleven ze in contact met hun vader door brieven te schrijven.

“Zijn brieven waren altijd onwijs moeilijk om te lezen. We konden het meteen zien als hij rond middernacht nog een brief had geschreven”, vertelt prins William daarover, doelend op het slechte handschrift van zijn vader. “Als hij bijna in slaap valt, krijg je die lange soorten 'a's' die bijna van de pagina verdwijnen.”

Goede grootvader

Anekdotes genoeg, maar prins William laat een beetje in het midden hoe hij zijn vader écht zag. In zijn positie kan hij daar natuurlijk ook niet zo openhartig (of: kritisch) over zijn als zijn broer. Wel noemt hij Charles een 'geweldige' grootvader voor zijn kinderen. Het enige nadeel is zijn gebrek aan tijd.

“Het is iets waar ik aan werk. Ik denk dat hij er wel tijd voor heeft, maar ik zou willen dat hij nog meer tijd doorbrengt met de kinderen”, aldus William. “Hij is de fitste man die ik ken, maar ik wil dat hij fit blijft totdat hij 95 is. Dus meer tijd met hem hebben thuis lijkt me fantastisch, dat hij met de kleinkinderen kan spelen. Want wanneer hij er is, is hij echt geweldig.”

Bron: HELLO! | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws