Prins Harry doet opnieuw boekje open over trauma’s uit het paleis

Deze keer moeten ook de Queen en prins Philip eraan geloven.

Binnenkort komen prins Harry en Oprah Winfrey samen met een serie over mentale gezondheid. De hertog van Sussex maakt alvast een beginnetje door in de podcast Armchair Expert te vertellen over zijn eigen trauma's.

Erfelijke pijn

In het podcastinterview vertelt prins Harry over zijn 'genetische pijn' – de pijn die hij tijdens zijn opvoeding heeft meegekregen van zijn ouders, die op hun beurt beiden geen makkelijke jeugd hebben gehad.

“Er is veel genetische pijn en lijden dat wordt doorgegeven, en als ouders moeten we ons best doen om te zeggen 'Weet je, wat er met mij gebeurd is, ik ga ervoor zorgen dat dat jou niet gebeurt'”, aldus Harry. Daarbij vertelt de prins dat hij meer over zijn eigen opvoeding begreep toen hij meer te weten kwam over de ongelukkige jeugd van zijn vader, prins Charles, die door zijn ouders naar de strenge kostschool Gordonstoun werd gestuurd. De Queen en prins Philip komen er als ouders dus niet al te best vanaf.

Prins Harry: “Ik had het nooit door, ik wist er niets over, maar toen vielen alle puzzelstukjes plotseling op hun plek: oké, dit is waar hij naar school ging en wat er gebeurd is. Ik weet dat het ook komt door zijn ouders. Dus hij behandelt mij zoals hij zelf behandeld werd.”

Geen wijzend vingertje

“Ik denk niet dat we met een vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, wil de prins wel duidelijk maken. “Maar als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren doordat mijn vader of mijn ouders pijn en lijden hebben ervaren, dan zorg ik ervoor dat die cirkel wordt doorbroken en dat ik het niet doorgeef.”

Link tool: post not found

Cirkel doorbreken

Al op jonge leeftijd wist prins Harry dat hij die cirkel wilde doorbreken. In het interview onthult hij dat het voor hem al duidelijk was dat hij geen royal job wilde toen hij begin twintig was.

“Ik wilde deze baan niet, ik wilde dit niet doen. Kijk maar naar wat het met mijn moeder deed. Hoe kon ik ooit settelen met een vrouw en kinderen wanneer ik weet dat de geschiedenis zich gaat herhalen?”

Een verhuizing naar de andere kant van de oceaan kwam toen echter nog niet in hem op, maar nu is hij tevreden met zijn keuze.

“Hier ben ik dan, ik ben nu met mijn gezin naar de VS verhuisd. Dat was niet het plan. Maar soms moet je beslissingen nemen waarbij je je gezin en je mentale gezondheid vooropstelt.”

Bron: Armchair Expert, Harpers Bazaar | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws