Glamour met een knipoog

Welke suikervervangers bestaan er?

Zin in zoet, maar niet in suiker? Deze alternatieven bestaan er.

suiker

Als je van zoete dingen houdt, maar liever niet te veel suiker wilt eten, kun je suiker vervangen door zoetstoffen. Sommige zoetstoffen bevatten veel minder calorieën dan suiker, andere bevatten wel calorieën, maar nog steeds veel minder dan suiker. Ook heb je kunstmatige zoetstoffen en natuurlijke zoetstoffen. Ben je benieuwd hoe je je voeding zoeter kunt maken? Lees dan snel verder.

Honing

Honing heeft suiker, maar er zitten ook tal van mineralen en andere goede voedingsstoffen in. Hierdoor is honing een betere keuze dan suiker. Rauwe honing is het beste, deze is niet verhit waardoor er nog veel antibacteriële en antivirale stoffen inzitten. Kies bijvoorbeeld in plaats van suiker in je thee voor honing. De honing geeft ook een unieke extra smaak mee aan je kopje thee.

Stevia

Stevia is een zoete plant. De zoetkracht van deze plant is 300 keer zo groot als suiker. Hierdoor heb je er dus veel minder van nodig. Voordeel is dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Er zitten ook geen calorieën in. Het is belangrijk dat als je voor Stevia kies om je voeding zoeter te maken je kiest voor 100% natuurlijke stevia koopt en geen gemengde of bewerkte producten. Daarmee verhoog je namelijk wel je bloedsuikerspiegel.

Palmsuiker

Palmsuiker is afkomstig uit palmbomen in Indonesië. Deze soort is rijk aan vitamines en mineralen en beschikt over een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel er niet door omhoog gaat. Het zijn goede suikervervangers die bijna even zoet zijn als suiker. De smaak doet wat denken aan rietsuiker.

Graanstropen

Graanstropen hebben geen fructose, dit maakt ze een goede suikervervanger. Deze stropen worden gemaakt door een proces van fermentatie. Hierbij worden complexe koolhydraten omgezet in kleinere koolhydraten en suikers, waardoor de zoete smaak ontstaat. De bekendste graanstroop is tarwestroop. Graanstropen zijn niet zo zoet, dit maakt de kans dat je er te veel van gebruikt groter.

Agavesiroop

Dit product komt van een soort cactus: de agave. De nectar hiervan is een natuurlijk product. In de winkels vind je siroop die is ontstaan na een proces van bewerken en filteren. Hierbij zijn veel mineralen verloren gegaan. Agavesiroop bevat veel fructose. Fructose is slecht voor je lever. Agavesiroop is dus een suikervervanger, maar niet de meest gezonde.

Ahornsiroop

Ahornsiroop is het sap van een Canadese esdoorn. Ahornsiroop bevat behoorlijk veel mineralen, maar ook sucrose. Sucrose doet je bloedsuikerspiegel stijgen. Daarnaast is pure ahornsiroop niet makkelijk verkrijgbaar. De kans is groot dat je suikerstroop koopt met een ahorn smaakje eraan toegevoegd. Biologische 100% ahornsiroop daarentegen is best gezond en daarmee een goede suikervervanger.

Erythritol

Erythritol is een zoetstof uit de natuur en komt voor in paddenstoelen, fruit en ook in producten zoals kaas. Daarnaast vind je het in koolzuurhoudende frisdranken en verschillende soorten snoep. De smaak is bijna hetzelfde als gewone suiker en is caloriearm. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het een uitstekende suikervervanger is. Erythritol smaakt hetzelfde als suiker en ziet er ook bijna hetzelfde uit. De zoetstof behoort tot de familie van suikeralcoholen of polyolen. Andere suikeralcoholen zijn sorbitol, maltitol en xylitol. De chemische samenstelling van de stoffen bevat een deel dat lijkt op suiker, het andere deel lijkt op alcohol, om deze reden worden de stoffen suikeralcoholen genoemd. Toch is Erythritol de zoetstof met de minste calorieën. Het heeft ongeveer 6% van de calorieën die je in suiker vindt maar behoudt wel zijn zoetheid en smaak.

Hoe wordt Erythritol gemaakt?

Erythritol is een natuurlijke zoetstof en wordt dus niet kunstmatig gefabriceerd. De stof wordt via een natuurlijke fermentatie gewonnen. Door glucose te laten fermenteren door gist ontstaat Erythritol. Nadat het is gewonnen uit glucose wordt het gefilterd, gedroogd en gezuiverd. Het eindproduct is een witte korrel die eruitziet en aanvoelt als suiker.

Hoe gezond is Erythritol?

Een belangrijke vraag die je vast wilt stellen: hoe gezond is Erythritol eigenlijk? Er is veel onderzoek gedaan naar deze suikervervanger. Onderzoek wijst uit dat het gebruik ervan veilig is, zelfs als het dagelijks in grote hoeveelheden wordt gebruikt. Het gebruik van deze zoetstof kan bijdragen aan gewichtsverlies als je ervoor zorgt dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Een ander voordeel is dat Erythritol niet slecht voor je gebit is. Het zorgt zelfs voor een positief effect op de gezondheid van je mond. Het vermindert namelijk tandplak en neutraliseert de zuurgraad van de mond.