Waarom Meghan Markle wel/geen prinses is

Er is de laatste tijd weer wat onduidelijkheid over de titels van Meg. Hoe zit het nou echt?

De regeltjes rondom de Britse koninklijke titels zijn op zichzelf al aardig ingewikkeld, maar het wordt niet makkelijker als een royal besluit de familie te verlaten.

Duchess of Sussex

“Hi, ik ben Meghan, Duchess of Sussex,” zo stelde Meghan zich vorige week voor in een voorleesvideo op YouTube. Het stuitte veel mensen tegen de borst dat de opgestapte royal nog altijd haar hertoginnentitel gebruikt, ruim anderhalf jaar nadat ze het Verenigd Koninkrijk verliet. Maar hoe zit het nou echt met die aanspreektitels van Harry en Meghan?

Prins & prinses

Door haar huwelijk met een Britse prins heeft Meghan Markle officieel meerdere titels gekregen. Hoewel we haar vooral kennen als 'hertogin van Sussex', is Meghan óók prinses van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Volgens de (zeer ouderwetse!) gebruiken van de Britse adelstand, neemt een vrouw de volledige titel van haar echtgenoot over, inclusief zijn naam. Door haar huwelijk werd Meghan dus allereerst 'Her Royal Highness, Princess Henry of Wales' (Ja, zo heet Harry op papier). Voor hertogin Kate geldt hetzelfde – zij mag zichzelf Her Royal Highness, Princess William noemen. Er zijn nog maar een paar royals die dit gebruik aanhangen. Prinses Michael van Kent, bijvoorbeeld, een barones die met een volle neef van de Queen is getrouwd. Die promotie van barones naar royalty bevalt haar zó goed dat ze het voor lief neemt om onder de naam van haar man door het leven te gaan.

Ondanks de royal exit van Harry en Meghan hebben de twee geen afstand hoeven doen van hun titels 'prins' en 'prinses.' Het klopt volgens het boekje niet om de moeder van Archie en Lili 'prinses Meghan' te noemen, omdat ze niet sinds haar geboorte een prinses is. Maar 'prinses Henry', dat is dus wel helemaal correct als je het over de voormalige Suits-actrice hebt.

Beeld: BrunoPress

Koninklijke Hoogheden

Wel hebben prins Harry en Meghan Markle bij hun vertrek uit Engeland toegezegd hun predicaten His Royal Highness en Her Royal Highness op te geven. Sinds maart 2020 hebben de Sussex'jes deze HRH-titels dus niet meer gebruikt.

Hertog & Hertogin van Sussex

En hoe zit het met de titels waaronder we Harry en Meghan het beste kennen, de hertog en hertogin van Sussex? Die hebben ze ook nog officieel. Dat Meghan zichzelf dus introduceert als Duchess of Sussex, is dus nog altijd toegestaan volgens de royal regeltjes.

Al was er enige verwarring toen het geboortecertificaat van Harry en Meghans dochtertje Lili deze zomer werd ingezien. Prins Harry stond daarop vermeld met als voornaam The Duke of Sussex en als achternaam His Royal Highness. Of Harry nu zó op een roze wolk zat na de geboorte van zijn dochter dat hij maar wat invulde of dat hij er – terecht – van uitgaat dat we toch wel weten wie er bedoeld wordt: het blijft een onverwachte keuze. Maar ook Meghans deel van het geboortecertificaat valt op. De voormalige actrice maakte helemaal geen gebruik meer van haar titels en vulde alleen haar volledige meisjesnaam in, Rachel Meghan Markle. Op het geboortecertificaat van Archie was dat nog 'Rachel Meghan Her Royal Highness The Duchess of Sussex' en later werden de namen 'Rachel Meghan' zelfs nog geschrapt. Na de geboorte van Lili werd dus gedacht dat Meghan haar titel had laten vallen, maar zelf gebruikt ze 'm dus nog. Ook op de officiële website van de Britse monarchie staat die titel nog gewoon vermeld. Als de Queen herself het goedvindt, dan zal het wel kloppen!

Gravin en barones

Bij de titel Duchess of Sussex kreeg Meghan er meteen nog twee cadeau. In Schotland is ze gravin en staat ze bekend als de Countess of Dumbarton, in Noord-Ierland mag ze zichzelf Baroness Kilkeel noemen. Ook deze adellijke titels heeft Meghan behouden.

Duchess of Windsor

Kortom: ze is geen Royal Highness meer, maar nog wel altijd prinses, hertogin, gravin en barones (ook niet verkeerd!). Bovendien is Meghan niet de eerste die zich terugtrekt uit het koninklijke leven, maar haar hertoginnentitel behoudt.

In 1936 deed koning Edward VIII afstand van de troon om met een gescheiden vrouw te kunnen trouwen, de beroemde Wallis Simpson. Het stel moest het hof en zelfs het land verlaten. Edwards broer, de vader van de huidige Queen, gaf de verschoppelingen echter nog wel een koninklijke titel mee: Duke and Duchess of Windsor. Hoewel ze nooit als royal heeft gewerkt, hield Wallis haar hele leven vast aan deze titel en liet ze zich door haar personeel ook doodleuk Your Royal Highness noemen.

De Duke & Duchess of Windsor. Beeld: BrunoPress

‘Ze zullen hun titels behouden’

Royaltykenners verwachten niet dat de Queen Harry's en Meghans titels zal ontnemen. Ze zou er bovendien toestemming voor nodig hebben van het parlement. “De kwestie van de titels is maanden geleden al besproken en blijft hetzelfde”, vertelde een paleisbron erover. Al sluit koningshuisexpert Ingrid Seward niets uit: “Ik denk niet dat dit iets is wat de Queen nog gaat ondernemen. Maar misschien dat Charles alle titels van zijn jongste zoon stript zodra hij koning wordt.”

Bron: Independent, Town & Country | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws