Tips om vermoeide ogen achter een beeldscherm te voorkomen

Als je langere periodes achter elkaar naar een beeldscherm staart, dan kun je het zogenoemde "office eye syndroom" ontwikkelen.

Lees ook

Tegenwoordig kijken we heel wat af op beeldschermen. Dit geldt niet alleen voor privé, maar ook voor zakelijke doeleinden. In onze vrije tijd kijken we veel televisie en op onze smartphone, maar op het werk zitten we vaak achter de computer. Dit is natuurlijk niet zo goed voor je ogen. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen die meer dan vier uur op een dag achter een beeldscherm zit, regelmatig last heeft van hun ogen. Als je langere periodes achter elkaar naar een beeldscherm staart, dan kun je het zogenoemde “office eye syndroom” ontwikkelen.

Oogspieren trainen is net zo belangrijk

Veel mensen gaan naar de sportschool om voor hun lichaam te zorgen, maar helaas vergeten we dan vaak onze oogspieren te trainen. Deze hebben namelijk ook de hele dag hard gewerkt en hebben dus ook verzorging nodig. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je ogen in conditie te houden.

Te lang naar het beeldscherm staren is het probleem

Bijna de helft van de mensen tussen 25 en 29 jaar is tegenwoordig bijziend. Naar verwachting neemt het aantal steeds meer toe de komende jaren. De oorzaak is de grote hoeveelheid beeldschermen in ons leven. Onder hoogopgeleide jongvolwassenen is 52% bijziend, mede doordat ze iedere dag voor een langere periode naar een beeldscherm kijken.

Als je lang zit en je op één taak focust, dan kan dat verschillende negatieve gevolgen hebben. Als er ook nog eens slechte verlichting en slechte luchtcirculatie in de ruimte is, dan is dat extra zwaar voor je ogen. Zorg daarom voor een goede verlichting, ventilatie en goede apparatuur. Daarnaast is genoeg water drinken ook erg belangrijk, zodat de vochtbalans in je ogen op peil blijft.

Oorzaken van vermoeide ogen

Is werken achter een computer dan zo slecht? Niet per se, maar het is wel schadelijk als er te weinig afstand tussen je ogen en het scherm zit. Deze korte afstand is namelijk niet natuurlijk voor je ogen en in het ergste geval kan er accommodatiespasme optreden. De spieren die zorgen voor het scherpstellen van de ogen blijven dit dan steeds doen. Je ogen kunnen zich dus niet ontspannen als je op afstand kijkt en dit kan onder andere hoofdpijn tot gevolg hebben. Op den duur worden je ogen minder flexibel en gaan ze minder knipperen, waardoor ze uitdrogen. Hieronder geven we daarom een aantal tips om de vermoeidheid van je ogen te verminderen.

Knipperen

Normaal knipperen je ogen 10 – 15 keer in een minuut. Als je je op een beeldscherm focust en aan het staren bent, dan knipper je een stuk minder. Als gevolg hiervan krijg je droge ogen, terwijl het bevochtigen van je ogen juist erg belangrijk is. Je hoornvlies krijgt daardoor zuurstof en kan dan beter functioneren. Bij het knipperen van je ogen kunnen je hersenen een heel korte periode ontspannen, waardoor je concentratie omhooggaat. Daarom is het belangrijk om tijdens het computeren regelmatig een pauze te houden en bewust 15 keer te knipperen.

Kijk uit het raam

Tijdens het werken zou je iedere 15 minuten even 20 seconden uit het raam moeten kijken. Je oogspieren krijgen dan even rust. Je traint ook je gezichtsvermogen om in de verte te kijken. Probeer daarnaast te focussen op objecten die ver van je af liggen. Je houdt op deze manier je oogspieren soepel, waardoor ze minder vermoeid aanvoelen.

Even de ogen dicht

Aansluitend op de vorige tip is het ook goed om je ogen even dicht te doen en te ontspannen terwijl je achter je bureau zit. Wrijf je handpalmen over elkaar heen en leg ze op je ogen en geniet van de warmte op je ogen. Je sluit zo ook mogelijk licht buiten te sluiten.

Contactlenzen met hydrogel

Draag je contactlenzen, dan merk je soms misschien ook dat je ogen sneller uitdrogen. Zit je vaak achter de computer, dan is het beter om voor lenzen te kiezen die zuurstofdoorlatend zijn. Deze bestaan uit silicone hydrogel die je ogen niet uitdrogen.

Oogdruppels

Als laatste tip kun je ook oogdruppels gebruiken. Soms zijn droge ogen namelijk genetisch bepaald, waardoor je er niet zoveel aan kunt doen. Oogdruppels zorgen ervoor dat je traanvochtgehalte herstelt en beschermen je ogen dus tegen uitdroging. Je hebt dan minder gauw last van je ogen als je lange periodes naar een beeldscherm kijkt.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook