Glamour met een knipoog

Voor de prinsessenstatus: het leven van prinses Michael van Kent

Ze heeft veel meegemaakt voordat ze met de prins trouwde.

Marie Christine van Reibnitz werd ooit geboren als barones, maar werd bij het grote publiek bekend door haar huwelijk met prins Michael van Kent. Hoe zag haar leven eruit voor ze toetrad tot de koninklijke kringen?

Geboren in de oorlog

Op 15 januari 1945 werd barones Marie Christine Anna Agnes Hedwig Ida von Reibnitz geboren in Karlsbad, een populair spa-oord in Tsjechië. Haar vader was de Duitse baron Günther Hubertus von Reibnitz, haar moeder de Hongaarse gravin Maria Anna Carolina Szapáry, die bekend stond om haar skivaardigheden: in 1936 deed ze namens Oostenrijk mee aan de Olympische Spelen. Aan beide kanten van haar familie had Marie Christine blauw bloed, omdat haar stambomen teruggingen naar grote Europese koninklijke families. Maar dat maakte haar niet meteen een gewilde bruid voor de Windsors.

Vader aan de verkeerde kant

Toen Marie Christine nog klein was, verhuisde ze met haar ouders en broer naar Beieren in Duitsland, destijds bestuurd door de Amerikanen, omdat het gezin werd bedreigd door het Sovjetleger. Pas tientallen jaren later, in 1985, werd bekend dat Marie Christines vader lid was geweest van de nazipartij gedurende de Tweede Wereldoorlog. Een historicus ontdekte bovendien dat Marie Christines vader Duits was (in plaats van Oostenrijks, wat altijd werd beweerd).

Marie Christine, al een Britse royal toen dit aan het licht kwam, vertelde in een interview dat ze op de hoogte was van haar vaders lidmaatschap bij de nazipartij, maar dat ze opgroeide in de veronderstelling dat dat een ererol was en hij zichzelf wilde verdedigen. Toen het nieuws naar buiten kwam belde ze haar moeder, die bevestigde dat haar vader bij de SS had gezeten. "Hier zit ik dan, 40 jaar oud, terwijl ik iets heel naars heb ontdekt. Ik zal er simpelweg mee moeten leren leven", zei ze er destijds over.

Portrait of Princess Michael of Kent door Allan Warren onder de licentie Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported via Wikimedia Commons. 

Fascinatie met cheetahs

Duitsland bleef niet lang het thuis van de familie. In 1946 gingen Marie Christines ouders uit elkaar en verhuisde ze met haar moeder en broer naar Australië. Haar vader vertrok naar Mozambique en Marie Christine zag hem pas weer in de jaren 60. Toch hebben ze in de jaren daartussen altijd briefcontact onderhouden. In de brieven die ze haar vader schreef, vroeg Marie Christine zich vooral af wat voor dieren er in Afrika waren. Met name de cheetah fascineerde haar. Drie jaar geleden verscheen een autobiografisch boek van de prinses, A Cheetah's Tale. Daarin vertelt ze dat ze zich in haar jeugd erop verheugde om haar vader in de jungle op te zoeken. Dat gebeurde in 1961 en het was naar eigen zeggen "een van de gelukkigste momenten in haar leven."

Kunst, geschiedenis en interieur

Een aantal jaar later verhuisde Marie Christine naar Wenen en vervolgens naar Londen. Daar ontdekte ze een nieuwe passie: kunst en interieurontwerp. Ze volgde er lessen in bij het Victoria en Albert Museum en ging aan de slag voor verschillende ontwerpers. Vervolgens opende ze Szapar Designs, haar eigen firma voor interieurontwerp. In deze tijd studeerde ze tevens geschiedenis, wat later van pas zou komen bij de boeken die ze ging schrijven.

Prins en prinses Michael van Kent. Beeld: BrunoPress

Twee huwelijken

Haar eerste echtgenoot ontmoette Marie Christine in Duitsland, tijdens een zwijnenjacht. Hij heette Thomas Troubridge en was een Engelse bankier. Ze trouwden in 1971, maar gingen twee jaar later alweer uit elkaar. Kort daarna kwam Marie Christine de neef van Queen Elizabeth tegen, prins Michael van Kent. Ze werden op slag verliefd, maar er waren twee problemen: Marie Christine was gescheiden én katholiek. Sinds Wallis Simpson bij de koninklijke familie was gekomen, waren er geen gescheiden mannen of vrouwen meer toegetreden.

Daarnaast was er een Act of Settlement opgesteld in 1701, waarin was opgenomen dat iemand die met een katholiek persoon trouwde, geen recht meer had op de troon. Prins Michael was op dat moment 15e in de lijn voor de troon, maar zou toch zijn recht op troonopvolging moeten opgeven als hij met Marie Christine wilde trouwen. Ze vroegen toestemming aan de Paus voor hun huwelijk, wat ze kregen. Op 30 juni 1978 traden Marie Christine en prins Michael in het huwelijk in Oostenrijk. Michael heeft sindsdien dus geen recht meer op de troon. Hun twee kinderen, Lord Frederick Windsor en Lady Gabriella Windsor, hebben dat echter wel.

De prins en prinses van Kent houden het samen al bijna 44 jaar uit. Ze hebben heel wat meegemaakt aan financiële problemen en vermeende buitenechtelijke escapades, maar lijken nog altijd goed met elkaar op te kunnen schieten.

Bron: Royal Central | Beeld: BrunoPress