De overgang is voor de meeste vrouwen niet bepaald een pretje. De continue opvliegers, stemmingswisselingen en hartkloppingen gun je niemand. Helaas krijgt de huid ook veel te verduren tijdens deze periode. Wij vertellen je meer over de meest voorkomende huidkwalen in de overgang en wat je ertegen kunt doen.
Grote veranderingen
Tijdens de overgang zorgen de hormonen in je lijf voor veel veranderingen, onder andere aan je huid. Huidveroudering begint al wanneer je in de twintig bent, maar is bij veel mensen pas echt merkbaar als je de veertig bereikt hebt. Je huid wordt namelijk steeds minder stevig. Vanaf het moment dat je in de overgang komt, wordt er minder oestrogeen geproduceerd. Dat heeft veel effect op hoe je huid eruitziet. Oestrogeen houdt namelijk verband met de productie van bouwstoffen in je huid, onder andere collageen en elastine. Wat houdt dat in wat kwaaltjes betreft? We bespreken de vier meest voorkomende huidkwalen tijdens en na de overgang.
1. Een droge huid
Een afname in de productie van oestrogeen zorgt ervoor dat je huid sneller trekkerig en droog wordt. Ook kan hij minder vocht vasthouden. Het is daarom belangrijk om je huid tijdens en na de overgang regelmatig in te smeren met een hydraterende crème. Het liefst een crème die hyaluronzuur, glycerine of vitamine C bevat, omdat dat ervoor zorgt dat je huid gehydrateerd wordt. Daarnaast is het slim om een luchtbevochtiger aan te schaffen, zodat je zeker weet dat de luchtvochtigheid in je huis altijd op peil is. Een derde manier om de droge huid te bestrijden, is door vaker omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Zet dus wat vaker walnoten en vette vis op het menu en je zult zien dat je huid minder droog is.
2. Puistjes
Bij puistjes denken we vaak aan de puberteit, maar ook tijdens de overgang komen ze regelmatig voor. Ze zijn het gevolg van de veranderingen in je hormoonhuishouding. Als er minder oestrogeen geproduceerd wordt, is er meer ruimte voor de talgproductie. Dat kan leiden tot een uitbraak op je gezicht. Wat kun je daartegen doen? Je kunt je vitamine D-gehalte laten checken bij de huisarts, omdat bewezen is dat mensen met een tekort aan die vitamine vaker last hebben van puistjes. Blijk je een tekort te hebben, dan kun je dat oplossen met meer buitenlucht, supplementen en het eten van zalm en makreel. Er zijn ook producten die je kunt smeren om de puistjes te bestrijden. Vooral een goede exfoliant doet wonderen. Kies het liefste voor eentje met salicylzuur, dat helpt bij een teveel aan talg.
3. Haargroei
Op het moment dat je oestrogeenproductie afneemt, krijgt het mannelijk geslachtshormoon testosteron de overhand. Dat vergroot de kans op ongewenste haargroei. Haren bij je wenkbrauwen en op je neusbrug kun je gelukkig gemakkelijk verwijderen met een pincet. Ook laseren kan een optie zijn, maar daarbij is het verstandig om eerst advies in te winnen bij een professional. Laseren is namelijk niet geschikt voor elk huidtype.
4. Rimpels
Minder oestrogeen zorgt ook voor minder collageen en elastine in je huid. Collageen zorgt ervoor dat je huid stevig blijft, elastine houdt je huid rekbaar en soepel. Een afname van collageen en elastine zorgt er dus voor dat je huid slapper en stugger wordt, wat het ideale recept is voor rimpels. Wat je daartegen kunt doen? Allereerst is het heel belangrijk om elke dag zonnebrandcrème te gebruiken. Als je daarnaast met andere huidverzorging aan de slag wilt, kun je het beste kiezen voor producten met vitamine A, C of E erin. Die zorgen ervoor dat fijne lijntjes in je huid afnemen. Tot slot kun je supplementen met collageen nemen, omdat die kunnen helpen bij het behouden van de elasticiteit van je huid.
Bron: Margriet | Beeld: iStock