Glamour met een knipoog

Terugblik: de trouwjurk van prinses Beatrix

Precies 56 jaar geleden verscheen prinses Beatrix in haar bruidsjurk naar eigen ontwerp. Kende je deze details al?

Tijd voor een throwback Thursday! Het is vandaag precies 56 jaar geleden dat we prinses Beatrix in het wit zagen verschijnen. Op 10 maart 1966 gaf de aanstaande koningin der Nederlanden het jawoord aan Claus von Amsberg in een winterse trouwjurk met bijzonder persoonlijke details. 

Prinses Beatrix ging voor exclusief Nederlands design en zat bovendien ook zelf aan de tekentafel om de japon van haar dromen te ontwerpen. Kende je deze feitjes al?

Maison Linette

Waar Máxima Zorreguieta voor Valentino koos op haar trouwdag, was het een generatie eerder ondenkbaar om op zo'n grote dag voor de monarchie niet voor Nederlands ontwerp te kiezen. Prinses Beatrix liet verschillende modehuizen een proefontwerp maken en koos uiteindelijk blind voor Maison Linette uit Den Bosch van couturier Caroline Bergé. Dit chique modehuis was behoorlijk exclusief. "Zonder etalage en zonder reclame-uitingen. Leden van het koninklijk huis konden er dus discreet hun creaties laten ontwerpen. Koningin Juliana was er vast klant", vertelde museumconservator Anne-Marie Segeren hierover aan het Friesch Dagblad"De kranten stonden er bol van toen zij de opdracht kreeg." Het was ook zéker geen kleinigheidje. Naast de trouwjurk zelf mocht Maison Linette ook de galajurken, japonnen voor de bruidsmeisjes en de kleding voor tijdens de huwelijksreis voor haar rekening nemen. De zijde voor de jurk komt van het Franse huis Staron.

Winterse stof

Trouwen in de Hollandse winter vraagt natuurlijk om een jurk waarin je niet al te snel gaat klappertanden. De prinses droeg brokaat, een redelijk zware en dus warme stof. De driekwart mouwen werden 'aangevuld' met lange handschoenen en ook de hoge halslijn hield de winterkou op afstand.

Eigen tekeningen

Het patroon op de jurk is bijzonder persoonlijk. Het motief, geïnspireerd op renaissance-achtige, symmetrische arabesken, was namelijk door prinses Beatrix zelf getekend. Die inspiratie kwam niet zomaar ergens vandaan: het motief lijkt overeen te komen met de sierlijke krullen in het diadeem dat Beatrix voor haar bruiloft koos. Die had ze waarschijnlijk dus al eerder op het oog!

Vijf meter lange sleep

Ook droeg prinses Beatrix een meer dan vijf meter lange sleep met zich mee, gedrapeerd over een smalle rok. Die vijf meter lijkt een koninklijke standaard te worden: ook prinses Margriet en Máxima volgden.

De diadeem van Wilhemina

Met haar trouwtiara trad prinses Beatrix in de voetsporen van haar grootmoeder Wilhelmina: ze koos voor het Württembergdiadeem dat koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging droeg. De diadeem is op verschillende manieren te dragen en Beatrix, die snapt dat je moet knallen op je wedding day, koos voor de meest fonkelende, opvallende versie. De tiara is bezet met diamanten en parels die nog van koningin Sophie zijn geweest. Beatrix heeft de diadeem nog vaak in haar iconische haarbos geschoven (vaak de meer bescheiden variant) en droeg 'm ook aan de vooravond van haar troonsafstand. Sindsdien mag schoondochter Máxima er zo nu en dan mee shinen.

Bron: Vorsten, Friesch Dagblad, Max Vandaag, Blauw Bloed, The Court Jeweller | Beeld: Publiek Domein via Nationaal Archief