Hoe Meghan Markle in de voetsporen van Grace Kelly treedt

Hollywood omruilen voor een leven aan het hof, beide actrices hadden er grote moeite mee. Wat kan de hertogin van de prinses leren?

Een Amerikaanse actrice die zich moet schikken naar een Europees hof: Grace Kelly, prinses van Monaco, en Meghan Markle, hertogin van Sussex, hadden er beide moeite mee. Maar dit is niet de enige parallel tussen de twee American royals. Volgens royaltyreporter James Crawford-Smith kan Meghan een hoop inspiratie opdoen door naar het latere leven van prinses Grace te kijken.

Parallellen

Er zit zo’n zestig jaar tussen de beroemde verhalen van prinses Grace van Monaco en Meghan Markle, de hertogin van Sussex. Toch is het makkelijk om parallellen te zien. Beide ‘burgermeisjes’ hadden zelf al naam gemaakt als actrice toen ze hun Hollywood-leven vaarwel kusten om met een prins te trouwen. Maar beiden waren ze niet erg gelukkig in hun eerste jaren als royals. Zowel Grace als Meghan miste de vrijheid, moest zich aanpassen aan het veel striktere hofleven en werd veelvoudig lastiggevallen door de pers.

Hoewel prinses Grace haar hele leven een werkende royal bleef, in tegenstelling tot Meghan, wist ze daar wel een heel eigen draai aan te geven. En die manier kan nu als een goed voorbeeld werken voor Meghan Markle, een hertogin met grote ambities.

Humanitaire prinses

In Hollywood kon Grace Kelly haar stem duidelijk laten horen. Ze vond het lastig om zich als royal plotseling stil te houden over zaken die haar na aan het hart lagen. Wat haar uiteindelijk hielp, was zich ontpoppen als een humanitaire prinses. Grace werd beschermvrouwe van meerdere organisaties, hielp met fondsenwervingen en had uiteindelijk genoeg zelfvertrouwen en expertise om met haar eigen initiatieven te komen.

Prins Rainier en prinses Grace. Beeld: BrunoPress

Meghan Markle zette zich ruim voor haar royal jaren al in voor sociale verandering, met name bij de VN als Women’s Advocate for Political Participation and Leadership. Nu ze royal-af is, kan Meghan hier op voortborduren.

Eigen stichting

Ook bij het oprichten van haar eigen stichting heeft Meghan Markle de kunst af kunnen kijken bij prinses Grace. In de jaren zestig, ten tijde van de Vietnamoorlog, richtte de prinses van Monaco AMADE op. Deze stichting is bedoeld om kinderen in kwetsbare posities wereldwijd te helpen. Grace Kelly wist haar faam op die manier in te zetten voor een reeks goede doelen. Hertogin Meghan richtte na haar vertrek uit de UK ook een stichting op samen met prins Harry: de Archewell Foundation. Hiermee zou ze, net als Grace, nog meer haar eigen stem kunnen laten horen om minderheden of minder vertegenwoordigde groepen in de schijnwerpers te zetten.

Beeld: BrunoPress

Modern moederschap

Prinses Grace vond het enorm belangrijk om, ondanks haar royal status en die van haar kinderen, een zo gewoon mogelijke moeder te zijn. Ze nam haar kinderen, prinses Caroline, prins Albert en prinses Stéphanie, daarom vaak mee naar haar thuisland. In de Verenigde Staten werden de drie Grimaldi-kinderen niet anders behandeld vanwege hun titel of achternaam. Daarnaast gebruikte prinses Grace haar moederschap op aandacht te vragen voor een onderwerp dat destijds (en helaas nog altijd een beetje) taboe was: het geven van moedermelk.

Prinses Grace met dochter Caroline. Beeld: BrunoPress

Meghan lijkt zich te kunnen vinden in deze moderne, koninklijke opvoeding met een extra boodschap. Ook zij koos ervoor om haar kinderen ver van het hof te laten opgroeien en de vrijheid te geven zelf te kiezen wat ze later willen worden. En wat taboes doorbreken betreft? De hertogin van Sussex heeft zich eerder uitgesproken over het taboe omtrent miskramen en over problemen rondom betaald ouderschapsverlof.

Terug op het toneel

Stoppen met acteren viel Grace Kelly behoorlijk zwaar. Meerdere keren overwoog ze om toch weer terug te keren naar de filmset, en haar werk als actrice te combineren met dat van prinses en moeder. Toch kwam het er nooit van, en aan een laatste poging om terug te keren naar Hollywood kwam abrupt een einde door Grace’s tragische auto-ongeluk.

Dat Meghan Markle weer op de planken, op het witte doek of op de televisieset zal staan, is ook zeker niet uitgesloten. Zo ligt de Netflix-deal van Harry en Meghan nog op tafel, en heeft ze sinds de royal exit alweer een voice-over klus op haar naam staan. Zal zij de terugkeer maken waar prinses Grace niet meer aan toekwam?

Bron: NewsWeek | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws