Maakt het leven mooier

Emotionele terugkeer naar Canada voor prinses Margriet

De prinses keerde terug naar haar geboorteland voor geen bijzonder bezoekje.

HKH Prinses Margriet - 01

Prinses Margriet der Nederlanden is dit weekend teruggekeerd naar Canada, het land waar ze is geboren, voor een bijzonder bezoek. 

Terug naar Ottawa

Het bezoekje aan Canada zou eigenlijk in 2020 al plaatsvinden, samenvallend met het 75e jaar onafhankelijkheid van het land. Toen kon het niet doorgaan, maar nu zijn de twee toch in het vliegtuig gestapt. Prinses Margriet en haar echtgenoot, Prof. Pieter van Vollenhoven, landden op 12 mei in Ottawa – de plek waar de prinses is opgegroeid. De twee begonnen hun bezoek op de plek waar het Nederlandse koningshuis verbleef tijdens hun ballingschap in de Tweede Wereldoorlog, in Stornoway, in de buitenwijk van Rockcliffe Park.

Op die bijzondere plek plantte de prinses een bloemenperk met de Prinses Margriet Tulpen, een variëteit die vernoemd is naar de derde dochter van koningin Juliana, als symbool van eenheid tussen Nederland en Canada.

Ballingschap

Even terug in de tijd, want waarom is dit voor de prinses eigenlijk zo'n bijzondere plek? Toen de nazi's op 12 mei 1940 Nederland bezetten, werden prinses Juliana en prins Bernard gedwongen in ballingschap te gaan. In eerste instantie vluchtten ze naar het Verenigd Koninkrijk – waar ook koningin Wilhelmina en de rest van de Nederlandse regering een dag later naartoe vluchtten – maar als snel bleek dat ook dat land niet veilig was. Daarom verhuisden de prinses en haar familie naar Canada, terwijl Wilhelmina en de rest van de regering in het VK bleef.

Geen dubbele nationaliteit

Drie jaar later, in 1943, beviel prinses Juliana van haar derde kind, dochter Margriet Francisca. De Nederlandse royals woonden op dat moment nog steeds in Canada. De Canadese luitenant-generaal vaardigde daarom een decreet uit waardoor de ziekenhuiskamer tijdelijk als 'extraterritoriaal' kon worden beschouwd. Daardoor zou de prinses alleen het Nederlandse staatsburgerschap hebben en niet, zoals de Canadese wet voorschrijft, een dubbele nationaliteit.

Desondanks heeft prinses Margriet altijd een bijzondere band gehad met Canada. Dit bezoek laat wederom zien hoe dankbaar ze het land is voor het bieden van een veilige haven aan haar familie.

Bijzondere ontmoeting

Op de eerste dag van het bezoek stond er ook een ontmoeting met de Nederlands-Canadese Parlementaire Vriendschapsgroep, een groep parlementsleden die zich richt op de relatie tussen Canada en Nederland, op de agenda.

De dag werd afgesloten met weer een bijzondere ontmoeting. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven ontmoetten vertegenwoordigers van het Canadese Rode Kruis. Hare Koninklijke Hoogheid is Erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis en heeft, vooral in de afgelopen twee jaar, vele opdrachten uitgevoerd ter ere van de vele arbeiders die onvermoeibaar hebben bijgedragen aan de strijd tegen het coronavirus. Het bezoek eindigt vandaag, op 16 mei. Op de laatste dag staan er nog ontmoetingen met Canadese topautoriteiten zoals gouverneur-generaal Mary Simon, premier Justin Trudeau en de minister van Veteranenzaken Lawrence MacAuley op het programma.

Bron: Royal Cental | Beeld:  © RVD - Martijn Beekman