Zo vaak moet je eigenlijk naar de kapper op basis van je haarlengte

Een regelmatige knipbeurt helpt je om je lokken gezond te houden. Maar hoe vaak moet je naar de kapper, afhankelijk van je haarlengte en haarstijl?

Een regelmatige knipbeurt helpt je om je lokken gezond te houden. Maar hoe vaak is ‘regelmatig’? Die vraag blijkt niet zo heel gemakkelijk te beantwoorden. Naast je eigen haarwensen, hangt het af van hoe lang je haar is en of je een steile, golvende of krullende bos haar hebt. 

Knippen met regelmaat

We weten inmiddels allemaal dat je je haar regelmatig moet laten bijpunten als je het gezond wilt houden. “Dit verwijdert de zwakkere punten die anders zouden splitten”, legt haarstylist Jay Small uit aan Shape. “Deze splits kunnen het haar verzwakken of breuken veroorzaken, waardoor je haarlengte kan afnemen. Het afknippen van de uiteinden van je haar zal de breuken beperken en ervoor zorgen dat het haar er gepolijst uitziet.”

Je haar regelmatig knippen, zal er niet voor zorgen dat het daarna opeens vijf centimeter groeit. Het zorgt er echter wel voor dat je je lengte kunt behouden en dat je je haargezondheid een duwtje in de rug geeft. Maar hoe vaak je dan precies naar de kapper moet? Dat hangt af van wat voor haar je precies hebt.

Kort haar

Een korte coupe verliest vaak z’n silhouette al als het een paar centimeter langer is. Om die reden moeten mensen met kort haar regelmatig een bezoekje bij hun haarstylist inplannen. Heb je een pixie-achtig kapsel? Dan raadt Small aan om een keer in de vier tot zes weken te gaan. Voor een bob op kin-lengte geldt dat je het beste binnen acht tot tien weken naar de kapper kunt gaan voor een trim.

Lang, steil haar

Volgens Small kun je je lokken het beste een keer in de acht tot twaalf weken laten knippen als je lang, steil haar hebt. Bovendien ziet lang haar er volgens de stylist gezonder en voller uit als het in een kaarsrechte lijn geknipt is, ook wel de blunt cut genoemd.

Aan de andere kant is lang, steil haar ook een makkelijk kapsel. Dus beoordeel goed hoe je haar eruit ziet. Is het nog geen acht weken geleden dat je bij de kapper was, maar zie je al wel droge, broze uiteinden (omdat je bijvoorbeeld net op een zonvakantie bent geweest)? Dan spreekt het voor zich dat een knipbeurt geen overbodige luxe is.

Lang golvend of krullend haar

De haarstylist stelt dat een blunt cut mooi staat bij vrouwen met lang, steil haar. Vrouwen met krullend of golvend haar worden hier minder blij van. Zij zijn het meest tevreden met een soft-edged look. Daarom is het volgens Small beter om wat langer tussen knipbeurten in te laten zitten als je krullend of golvend haar hebt. Je kunt volgens hem het beste twaalf tot zestien weken tussen een knipbeurt inlaten.

Bron: Marie Claire, Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws