Leesbril nodig? Hier moet je op letten

Zoveel mensen, zoveel lenzen!

Een meerderheid van alle Nederlanders gebruikt een leesbril of contactlenzen. Jong en oud lopen lezen met behulp van een montuurtje. Als je een leesbril nodig hebt, wil je natuurlijk wel dat je er goed uitziet. Het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten, want bij een leesbril kopen moet je met van alles rekening houden. Met dit advies vind jij de juiste leesbril!

Altijd in verhouding

Let bij het kiezen van een nieuwe leesbril allereerst op de vorm van je gezicht. Er zijn verschillende vormen van gezichten en niet iedere bril past op ieder gezicht. Heb je een breder gezicht, dan kies je beter een leesbril met een breed montuur. Op die manier ziet je gezicht er goed in verhouding uit. Heb je een smaller gezicht, kies dan voor een leesbril met een smal montuur.

Denk aan de vorm van je ogen

Hierbij is het ook handig dat je rekening houdt met de vorm van je ogen. Als je bijvoorbeeld heel ronde ogen hebt, kun je beter een ander model kiezen dan wanneer je amandelvormige ogen hebt. Dit geldt ook voor de grootte van de bril. Als je een kleiner gezicht hebt, kun je het beste een kleinere leesbril kiezen. En als je een groter gezicht hebt, kies dan voor een grotere bril. Zo blijft alles in proportie.

Iets anders om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste leesbril is de kleur van je haar en ogen. Donker haar en donkere ogen? Kies dan een donker montuur. Op deze manier zal jouw bril mooi opgaan in je uiterlijk. Licht haar en lichte ogen? Kies dan een lichter montuur. Natuurlijk kun je ook van de gebaande paden afwijken en kiezen voor een felle kleur zoals oranje of paars, of je kiest een montuur met een patroontje.

Bestrijd blauw licht

Niet alleen de kleur van het montuur speelt een rol, je kunt ook verschillende kleuren glazen kiezen. Brillenglazen met een gele gloed zorgen bijvoorbeeld voor een beter contrast bij weinig licht. En wist je dat blauw licht van beeldschermen vermoeide ogen kan veroorzaken? Blauw getinte brillenglazen kunnen dit effect helpen verminderen. Handig voor de degenen die tot laat met hun telefoon of laptop in de weer zijn.

Houd ook rekening met de vorm van het montuur. Voor de klassieke look heb je een rechthoekige leesbril nodig. Maar wil je iets moderners, kies dan voor leesbrillen met een rond montuur. Ook hier geldt dat je jezelf kunt onderscheiden met een afwijkend model, bijvoorbeeld achthoekig.

Niet te los, niet te strak

Zo, nu weet je welke vorm en kleuren bij jou passen en kun je op zoek naar een nieuwe leesbril. We sluiten af met de belangrijkste tip: de bril moet goed zitten! Een comfortabele bril zit niet te strak of te los. De ideale situatie is wanneer de leesbril comfortabel op je neus en oren zit, zonder ergens te drukken.

Met deze tips vind je zeker de leesbril die je met plezier iedere dag zal dragen!

Beeld: Pixabay

Laatste nieuws