Letizia 50 jaar: de volmaakte koningin of een royal robot?

Vriend en vijand zijn verdeeld over Hare Majesteit.

Is ze de volmaakte koningin of een royal robot? Vriend en vijand zijn verdeeld over Hare Majesteit de Koningin van Spanje, ook wel bekend als Letizia, die 15 september de magische leeftijd van 50 bereikt.

50 kaarsjes voor Letizia

Verwacht van de jarige Letizia geen gala, geen documentaire, geen interviews en geen vette fundraiser voor een goed doel. Heel misschien een nieuw kiekje, maar vooral niet te glam: de familie De Borbón is als de dood om decadent te worden gevonden of te worden beschuldigd van iets wat ook maar neigt naar persoonsverheerlijking. Best begrijpelijk, want de vorige generatie heeft er een potje van gemaakt. Oud-koning Juan Carlos was zijn vrouw Sofia uitbundig ontrouw en rommelde onchic met geld, op een manier die de Spaanse monarchie tot wankelen bracht.

Steriel instituut

Om dat te compenseren, leven Felipe en Letizia zo ingetogen mogelijk. Prijzenswaardig, maar waar Zijne Majesteit tenminste nog over enige warmte beschikt, is de monarchie onder de Royal Robot, zoals haar bijnaam luidt, een steriel instituut geworden zonder enige sjeu. Dat heeft zo zijn voordelen: de schandalen zijn opgedroogd en er is meer transparantie over geld. Zo is Felipes vermogen bekend gemaakt: het is 2,6 miljoen euro. Hij heeft ongeveer 2,2 miljoen op de bank staan en bezit voor ongeveer 300.000 euro aan kunstwerken, juwelen en dergelijken. Onroerend goed is er niet bij, alle paleizen worden beheerd door het Patrimonio Nacional, de Spaanse erfgoedvereniging, die wordt beheerd door de overheid. Rijk is Felipe dus niet te noemen in vergelijking met andere royals. Letizia heeft gelukkig smaak en lef, en kan er in een Zara’tje uitzien alsof ze bij Carolina Herrera heeft geshopt.

Koningin Letizia mét giga tiara, maar ‘gewoon’ in een japon van de H&M. Bij de Borbóns wordt het nooit té glam. Beeld: BrunoPress

Kleurloos koningshuis

Naast fashionable is ze gedisciplineerd (vandaar die biceps), hardwerkend en schandaalvrij. Het probleem met de overmatige perfectie van Letizia is namelijk dat het veel mensen ongemakkelijk maakt. Er is geen herkenning en het komt stijfjes en afstandelijk over. Het is terug te zien in haar gedrilde dochters, vooral bij Leonor. Een modern koningshuis dat op de kleintjes let is helemaal van deze tijd, maar alle glamour, franje en zwier achterwege laten maakt het al snel zouteloos en kleurloos. Het maakt je bovendien niet populair bij je collega’s.

Koninklijke kapsones?

Goed voorbeeld daarvan is het wegblijven bij feestelijke mijlpalen van de Europese royals. Felipe en Letizia ontbraken bij de 80ste verjaardag van koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen, ontbraken al op huwelijken binnen de wijdere familie en lieten hun oudste dochter Leonor niet naar het 18de verjaardagsfeest van haar aanstaande collega Ingrid Alexandra gaan. Dat was opvallend, want het Noorse feest leverde een vrolijke groepsfoto op met leeftijds- en lotgenoten Amalia, Estelle, Elisabeth en peuterprinsje Charles van Luxemburg. Leonors vader was er wel: Felipe begeleidde Amalia naar het diner.

Beeld: BrunoPress

Imagobewust

Volgens Spaanse royaltykenner Pilar Eyre was Leonor er niet bij, omdat Letizia dat niet wilde. “Het gala paste totaal niet bij het beeld dat Leonor volgens haar moeder moet neerzetten,” aldus Pilar in ‘Lecturas’. “Poseren met troonopvolgers in jurken en tiara’s in een opzichtige paleissetting zou niet het beste beginpunt zijn voor een monarchie die zichzelf wil neerzetten als eenvoudig en democratisch. In de acht jaar dat haar man op de troon zit, is het een van Letizia’s grootste agendapunten geweest om af te zien van alle overbodige luxe.” Het zou wel eens zowel haar grootste kracht als haar grootste zwakte kunnen blijken. Aan de andere kant is vijftig worden voor de meeste mensen een moment om de balans op te maken en wat minder met samengeknepen billen door het leven te gaan. Hoop doet leven. Feliz cumpleaños, Letizia!

Het volledige portret van La Reina Letizia lees je nú in Beau Monde 9/2022. Nog tot 4 oktober overal verkrijgbaar.

Tekst: Ella Vermeulen| Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws