Gesteggel over Harry’s uniform bij aankomende wake

De Duke of Sussex heeft inmiddels zelf gereageerd, en Koning Charles heeft een speciaal verzoek ingediend: eind goed al goed?

Andrew wel in uniform, en Harry niet. Critici raken niet uitgepraat over de schijnbaar dubbele standaard qua kledingvoorschriften bij de Britse royals. In de aanloop naar de uitvaart van Queen Elizabeth mag namelijk de ‘schandaalprins’ wel zijn uniform dragen, terwijl de opgestapte Harry slechts in zwart welkom zou zijn. Nu blijkt Harry bij uitzondering tóch in uniform welkom, en heeft de Duke of Sussex er zelfs zélf op gereageerd. We blikken terug en vooruit op het gedoe rond zijn uniform in deze periode van rouw.

Harry in burgerkleding

Bij de processie afgelopen woensdag werd er al over gesproken. Harry mocht daar namelijk niet in militair uniform verschijnen – en dat terwijl de prins toch echt verschillende jaren in het leger had gediend. We hebben het daarbij niet eens over een erefunctie à la prinses Anne of prins Edward. Nee: Harry heeft tien jaar lang fulltime in het leger gezeten, en is twee keer uitgezonden naar Afghanistan.

Maar toen hij en Meghan de gigantische stap namen om hun werk als ‘working royals’ neer te leggen, raakte Harry ook zijn militaire titels kwijt. En dat betekende dus ook dat hij niet meer welkom was bij officiële gelegenheden voor de actief werkende leden van het koningshuis, én dat hij het recht verloor om zijn prestigieuze uniform nog te dragen. Zelfs bij de uitvaart van zijn oma komende maandag was het uniform not done, wisten paleisbronnen te melden.

harry uniform
William wel, en Harry niet: een flink contrast tussen de broers. (Beeld: Brunopress)

Meten met twee (kleding)maten

En dat zorgde voor een hoop opgetrokken wenkbrauwen de afgelopen week. Die andere prins die z’n titels in had geleverd, prins Andrew, was namelijk wél welkom in z’n militaire uniform bij de Vigil of Princes – de wake in St Giles’ Cathedral. Hierbij namen Charles, Anne, Andrew en Edward plaats rond de kist van hun moeder.

Vanavond staat ook in Westminster Hall, waar de kist van Elizabeth nu staat, een vigil van de vier kinderen van de overleden koningin op het programma. Wederom met Andrew in uniform. Waarom zou deze beschimpte prins, die banden had met veroordeeld zedendelinquent Jeffrey Epstein en nog dit jaar zelf een rechtszaak moest sussen over mogelijk grensoverschrijdend gedrag, wel de kans krijgen om zijn moeder in uniform te eren? Critici en media zagen het gebeuren met verbazing aan.

Harry reageert

De ophef werd zelfs zo groot, dat de Duke of Sussex zelf via een woordvoerder reageerde op de voorschriften.

“Harry zal een rouwkostuum dragen bij de evenementen ter ere van zijn grootmoeder. Zijn decennium aan militaire dienst wordt niet beïnvloed door het uniform dat hij draagt, en we vragen respectfully dat de focus blijft liggen op het leven en het nalatenschap van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II.” Helemaal duidelijk, lijkt ons.

Ommezwaai

Maar vandaag bevestigde het Britse hof dat Harry tóch de kans krijgt om in zijn militaire uniform plaats te nemen naast de kist van zijn oma. Peter Hunt, royaltywatcher bij de BBC, schrijft: “Het was simpelweg onhoudbaar, dat prins Andrew bij een wake wel zijn uniform mocht dragen en Harry die kans ontnomen werd.”

Deze zaterdag zal Harry daarom, samen met de zeven andere kleinkinderen van koningin Elizabeth, in zijn uniform plaatsnemen bij een wake voor zijn grootmoeder. “Op het verzoek van de koning”, schrijft The Guardian.

Wake

Bij de wake zaterdagavond staat de nieuwe prins van Wales, William, aan het hoofd van de kist. Harry neemt plaats aan het voeteneind. Aan de zijkanten van de kist staan Zara Tindall en Peter Phillips, de twee kinderen van prinses Anne, naast William. York-prinsessen Beatrice en Eugenie hebben een plekje naast Harry. Bij het midden van de kist staan de kinderen uit Wessex: Lady Louise en de veertienjarige James, Viscount Severn.

Bron: The Guardian, Hello! Magazine, Newsweek | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws