Een prachtige jurk, een soepel koetsritje, een keurige balkonzwaai: de allereerste Prinsjesdag van prinses Amalia leek vlekkeloos te verlopen. De future queen is dan ook al even bezig met de voorbereidingen, want over één detail maakte ze zich ruim een jaar geleden al zorgen: "Daar moet ik nog wel even op oefenen."
De Glazen Koets
Vanaf Paleis Noordeinde maakte prinses Amalia samen met haar ouders een koetsrit naar de Koninklijke Schouwburg. Die Glazen Koets was nogal een dingetje voor de kroonprinses, liet ze vorig jaar al weten in het boek dat Claudia de Breij over haar schreef. De prinses gaf de schrijfster een rondleiding door de koninklijke stallen en liet daarbij ook het rijtuig zien.
"De Glazen Koets, waarvan ze demonstreert hoe piepklein en wankel de treetjes zijn waarop je erin moet stappen. 'Daar moet ik nog wel even op oefenen voor ik ermee naar de Staten-Generaal ga.'"
En dat ook nog op hoge hakken! Gelukkig geen gestruikel voor de prinses. Amalia kreeg bij het in- en uitstappen (letterlijk) een helpende hand én er werd een extra gouden opstapje neergezet om de landing te verzachten. Oefening baart kunst!
Zenuwen
Af en toe leek prinses Amalia tijdens haar eerste Prinsjesdag een tikje nerveus, al wist ze haar zenuwen goed te bedwingen. Volgens koningshuisdeskundige Justine Marcella zal de Prinses van Oranje veel geoefend hebben voor deze prinsessenprimeur. "De prinses houdt van precisie en is perfectionistisch. Ik kan me niet voorstellen dat ze niet heeft geoefend, en deze dag is ook voor haar heel spannend", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Heel het land kijkt mee en de ogen zijn massaal op haar gericht."
Dat ze als toekomstig vorstin zo vaak in de schijnwerpers staat, vond Amalia lange tijd wel lastig, liet ze weten in het boek van Claudia de Breij. Inmiddels staat ze al een stuk steviger in haar schoenen wat royal duties betreft. "In plaats van een last begon ik het ook te zien als een eer", vertelt de kroonprinses in het boek. Ze is zich er erg van bewust dat ze op een dag de troon zal bestijgen, denkt al na over het ondertekenen van wetten en wat ze kan betekenen voor het land. "Als ik de wereld een heel klein stukje beter heb gemaakt, dan ben ik blij. Ik ben in dienst van Nederland. Ik geef mijn leven aan Nederland."
Bron: Amalia - Claudia de Breij, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress