Een leven als royal zit bomvol met allerlei tradities en ceremonies. En tja: een ordelijke hiërarchie (en bijbehorende manieren om je respect te tonen) is daar ook onderdeel van. Het al-dan-niet eerste kniksje van prinses Kate voor haar schoon-stiefmoeder zorgde dan ook voor enkele opgetrokken wenkbrauwen.
Kniksen
Het ene been gekruist achter de ander, het lichaam recht houden, en vol respect een kniebuiging inzetten. En dat op torenhoge stiletto's, uiteraard – het hoort er allemaal bij als je als royal lady een ontmoeting hebt met iemand die hoger in de royal hiërarchie hebt. Zo was daar het emotionele laatste kniksje van Anne voor haar moeder, en kunnen we een uitgebreide slideshow voor je samenstellen over hoe het heurt en hoe het niet heurt met zo'n kniebuiging.
Kniebuiging voor de koningin
Zo zagen we Kate tijdens de kroning in Westminster Abbey diep door haar knieën gaan (edoch niet zo diep als Sophie van Edinburgh, enkele tellen later) wanneer haar schoonvader langsloopt met de rijksappel en scepter in zijn handen. Dat fragment zie je hieronder op 2:34:40.
https://www.youtube.com/live/g8HVnAXZI1I?feature=share&t=9280
Maar een kniksje voor Camilla? Dat lijkt hier uit te blijven. Volgens royalty watchers zou dit te wijten zijn aan wrijving tussen Kate en Camilla. Zo speculeerde journalist Tom Bower dat Kate 'boos' was op haar stiefschoonmoeder vanwege de gastenlijst van de ceremonie.
Koek en ei
We nemen de uitspraken van Bower echter met een flinke korrel zout, want de dag na de kroning, bij het feestelijke Coronation Concert, wordt er keurig geknikst voor de kersverse koning...
...en eveneens voor Queen Camilla.
Regels, regels, regels
Mocht je nu zelf werken aan een spoedcursus kniksen: dat hoeft strikt genomen niet. Tussen royals hoort het bij het protocol, maar voor ontmoetingen tussen royals en burgers bestaan er geen harde regels. Het mág allemaal wel, maar het is absoluut geen moetje. Dat scheelt weer kuitspieroefeningen!
Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld