Glamour met een knipoog

Kerst-leftovers? Daar weten wij wel raad mee!

De feestdagen brengen vaak overvloedige maaltijden en heerlijke gerechten met zich mee, maar ook een koelkast vol met restjes. Zonde om weg te gooien! Toch?

Kerst-leftovers

Aardappelpuree, kalkoen, stoofperen of heerlijke kazen - het hergebruiken van kerst-leftovers is niet alleen duurzaam, maar kan ook leiden tot verrassend lekkere gerechten! We delen een aantal inspirerende ideeën om van die feestelijke restjes nieuwe culinaire hoogstandjes te maken.

Soepen en stoofpotten

Restjes zoals gebraden vlees, aardappelpuree of groenten kunnen perfect dienen als basis voor een heerlijke soep of stoofpot.

  • Kalkoen- of kippensoep: Trek een bouillon van de overgebleven kalkoen en voeg restjes groenten zoals wortels, selderij en aardappelen toe. Eventueel een scheutje (kokos)room en voilà! Super makkelijk en gezond.
  • Stoofschotel: Combineer restjes gebraden vlees met jus, wijn of bouillon en een mix van overgebleven groenten. Besprenkel eventueel met wat kaas en zet het een halfuurtje in de oven. Voeg kruiden zoals tijm en laurier toe om de smaken wat op te halen.

Feestelijke pizza

Een creatieve en leuke manier om restjes te verwerken, is door een huisgemaakte pizza te maken. Gebruik overgebleven vlees of vis, zoals ham, zalm, garnalen of kalkoen als topping. Heb je restjes kaas over van een kaasplankje? Combineer verschillende kazen voor een heerlijke smaak! De overgebleven groenten of cranberrysaus kun je toevoegen als topping om nog even in de feeststemming te blijven (als je combi het toelaat: garnalen en cranberry is geen match made in heaven).

Wil je een beetje gezond eten na alle zware etentjes? Maak dan een volkoren pizzabodem en gebruik minder kaas in je toppings.

Lunchgerechten

Gebruik kerstrestjes om heerlijke lunchgerechten te maken! Denk aan wraps met kalkoen, sla en cranberrysaus of geroosterd brood met brie, chutney en stoofpeertjes. Een tosti met zalm of met kalkoen en cheddar is ook heerlijk!

Ovenschotels

Ovenschotels zijn eenvoudig en veelzijdig - echt comfortfood! Gebruik bijvoorbeeld overgebleven aardappelpuree en vlees om een shepherd’s pie te maken. Stop gegrilde groenten en kaas in pastavellen of maak een pastaschotel met restjes zalm en spinazie. Met paneermeel en een restje geraspte kaas krijg je een knapperige korst!

Salades

Voor een lichtere maaltijd na alle feestelijke overvloed kun je een heerlijke salade maken. Meng verschillende slasoorten, groenten, noten, stoofpeertjes en eventueel kaas en/of vlees en vis in een kom en garneer met een vinaigrette van olijfolie, mosterd, honing en citroensap of wat balsamico azijn.

Desserts

Overgebleven desserts verdienen natuurlijk ook nog een tweede kans. Restjes cake? Maak een trifle met fruit en slagroom! Kerststol is heerlijk met een bolletje ijs en karamelsaus, en van restjes oud brood maak je een broodpudding met eieren, kaneel, bruine suiker en melk!

Met een beetje creativiteit kun je genieten van heerlijke gerechten en voorkom je dat kostbare ingrediënten verloren gaan, want dat zou zonde zijn! Welk gerecht ga jij uitproberen?

Food & health
  • BBC Good Food, Allrecipes, Jamie Oliver, Toogoodtogo
  • Adobe Stock