Glamour met een knipoog

Terugblik: dit was dag één van het staatsbezoek aan België

Van handjes schudden tot kransen leggen, de agenda zat bomvol!

Staatsbezoek Belgie - Dag 1

Gisteren is ons koningspaar aangekomen in Brussel voor een driedaags staatsbezoek aan België. Hoewel wij vooral uitkeken naar alle glamour omtrent het staatsbanket, was dit natuurlijk niet het enige wat op de agenda van onze Oranjes stond. Wij blikken even terug op de eerste dag in België. 

Koninklijke trein

Onze Oranjes kwamen gisteren aan op station Brussel-Zuid en dat deden ze in niets minder dan de koninklijke trein. Dit is overigens het laatste tripje met het koninklijke rijtuig, deze moet volgens de NS namelijk met pensioen.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

De Oranjes werden door koning Filip en koningin Mathilde welkom geheten met een welkomstceremonie bij het Koninklijk Paleis in Brussel. De volksliederen werden gezongen, er werden handjes geschud en volop ge-glimlacht. Ook tekenden Wim-Lex en Máx het Gulden Boek, een gastenboek voor officiële bezoeken.

Beeld:NL Beeld / Patrick van Emst

Daarnaast legden de royals een krans bij het graf van een onbekende soldaat. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan alle Belgische soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog en van wie de naam niet bekend is.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Vervolgens hadden de Oranjes een ontmoeting met de Belgische premier en een rondleiding in het parlementsgebouw op de planning staan.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Toen was het tijd om ook de toeristen, bewoners en royalty-fans te ontmoeten op de grote markt.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

En poseerde ons koningspaar nog voor het Atomium.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Outfit Máx en Mat

Waar Máxima van top tot teen gehuld ging in een gouden-look van haar favoriete Belgische ontwerper Natan, ging Mathilde gehuld in een elegante rode jurk van een Nederlandse ontwerper - overigens ook geliefd door onze koningin - Cleas Iversen. Beide koninginnen stylden hun outfit af met een goed stel Gianvito Rossi-pumps, een duidelijke favoriet.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Staatsbanket

Als klap op de vuurpijl werd de dag afgesloten met een staatsbanket in kasteel Laken, de woonplaats van koning Filip en koningin Mathilde.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

En ook vandaag staat er weer een drukke dag op de planning. Zo bezoeken onze Oranjes onder meer het Kasteel van Seneffe en het Climate Tech Forum. En gaan koningin Máxima en koningin Mathilde samen op pad om de Koningin Elisabeth Muziekkapel in Waterloo te bezoeken. In de avond is het tijd voor de contraprestatie in het cultuurhuis Flagey in Brussel. Kortom: druk, druk, druk!

Bron: Blauw Bloed, Beau Monde Archief, Royal Fashion Police | Beeld: NL Beeld / NL Beeld / Patrick van Emst

Royalty
  • BRUSSEL, 20-06-2023, Atomium Staatsbezoek van het Koningspaar aan Belgie.Het staatsbezoek is een bevestiging van de uitstekende betrekkingen tussen de buurlanden, die historisch, maatschappelijk en economisch nauw met elkaar zijn verbonden. FOTO: Brunopress/Patrick van Emst State visit by the Royal dutch couple to Belgium. The state visit is a confirmation of the excellent relations between the neighboring countries, which are closely linked historically, socially and economically. Op de foto: De Koning en Koningin bij het Atomium