Zien: Wim-Lex en Máx aangekomen in België voor staatsbezoek

Er staat een drukke en glamoureuze eerste dag op de planning.

Onze royals hebben het er maar druk mee zo vlak voor de zomer: een werkbezoekje hier, een speech daar… En vandaag staat er een driedaags staatsbezoek aan België op de planning. Op uitnodiging van koning Filip en zijn vrouw koningin Mathilde is ons koningspaar vanochtend met de koninklijke trein naar Brussel vertrokken. En er staat een drukke en glamoureuze eerste dag op de planning.

Koninklijke trein

Onze Oranjes zijn inmiddels aangekomen op station Brussel-Zuid en dat deden ze in niets minder dan de koninklijke trein. Helaas is dit de laatste keer dat ze een tripje maken met dit koninklijke rijtuig, want volgens de NS moet ‘ie met pensioen. De trein krijgt een mooi plekje in het Spoorwegmuseum. En voor wie denkt dat het koningspaar vervolgens de privéjet zal pakken voor een tripje dat makkelijk te doen is met de trein: die hebben het mis. Volgens het RVD zal de koninklijke familie in de toekomst namelijk de gewone trein pakken als ze ergens per spoor naartoe gaan. Wie weet zit je binnenkort wel met Máx te keuvelen in de coupé!

Planning

Na aankomst op station Brussel-Zuid zullen Willem-Alexander en Máxima door het Belgische koningspaar worden verwelkomd op het Koninklijk Paleis. Daarna bezoeken de Oranjes onder meer het Federaal Parlement en ontmoeten zij de Belgische premier Alexander De Croo en de burgemeester van Brussel, Philippe Close. De royals sluiten de dag vanavond af met een staatsbanket in het Kasteel van Laken. Kortom: druk, druk, druk.

Zuiderburen

Het staatsbezoek vindt plaats van 20 tot 22 juni een staat in het teken van de goede banden tussen Nederland en België, die historisch, sociaal en economisch nauw met elkaar zijn verbonden. Er wordt aandacht besteed aan duurzaamheid, onderwijs, cultuur en wetenschap. Beide stellen kunnen het samen goed vinden, hebben kinderen in dezelfde leeftijden en onderhouden ook privé warme contacten. Het laatste bezoek door de Oranjes aan België was in 2006 en dat de Belgen Wim-Lex en Máx bezochten is ook alweer zo’n zeven jaar geleden. Niet zo gek dus dat beide partijen het tijd vonden om weer eens bij te kletsen.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Glam looks

Voor het laatste staatsbezoek aan België had Máxima een prachtige, groene avondjurk van Jan Taminiau uit de royal inloopkast gepakt. De kleurrijke sieraden van Cartier maakten het plaatje af. Wij zijn vooral erg benieuwd in wat voor glamoureuze outfit onze koningin zich vanavond zal hijsen voor het staatsbanket. Wordt vervolgd…

Bron: Vorsten, Blauw Bloed, Beau Monde Archief, RVD | Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Laatste nieuws