Zien: Máxima en Mathilde schitteren bij staatsbanket

De koninginnen waren het stralende middelpunt.

Gisteren sloten koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun eerste dag in België glamoureus af. Er stond namelijk een staatsbanket op de planning met koning Filip en koningin Mathilde in het kasteel Laken. Máxima en Mathilde verschenen natuurlijk in full glam inclusief tiara en waren het stralende middelpunt in hun licht gekleurde dromerige kleedjes. Zouden dat hebben afgesproken?

Staatsbanket

Ons koningspaar was gisterenavond uitgenodigd om te komen dineren op het kasteel Laken, de woonplaats van koning Filip en koningin Mathilde. Op het menu stonden lokale gerechten zoals Zeebrugse garnalen en Mechelse koekoek. En een staatsbanket is natuurlijk geen staatsbanket als de koningen niet zouden speechen.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

In de toespraken van de koningen staat de verbondenheid van de twee landen centraal. “Voor Nederland is de vriendschap met België een anker in een wereld vol onzekerheden”, aldus koning Willem-Alexander. “In deze turbulente tijden waar op internationaal vlak de kaarten stevig door elkaar worden geschud, is het hartverwarmend om onze dierbare buren en vrienden te gast te hebben”, sprak koning Flip.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Full glam

Beide koninginnen waren het stralende middelpunt tijdens het diner. Máxima koos voor een lichtroze japon van Nederlandse designer Jan Taminiau, weet Blauw Bloed te melden via Modekoningin Máxima. De bovenkant is bewerkt met broderie d’art en de prachtige rok lijkt bedekt te zijn met tulle. Mathilde ging voor een poederblauw kleedje uit de privécollectie van modehuis Armani. Door de lichte kleuren van de dromerige jurken van de koninginnen tonen ze zich als een united front en matchen ze fantastisch bij elkaar.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Tiara time

Om de glam-look naar een hoger niveau te tillen, prijkten op de hoofden van beide koninginnen een prachtige tiara. Mathilde koos voor de Tiara van de Negen Provinciën. De tiara was een van de huwelijksgeschenken die in 1926 aan koningin Astrid, de grootmoeder van koning Filip, werd aangeboden. Technisch gezien droeg Mathilde gisteren twee tiara’s voor het banket. Haar ketting is namelijk de secundaire zetting van de Wolfers Tiara, die in 1960 aan koningin Fabiola werd geschonken als huwelijksgeschenk.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Koningin Máxima reikte naar de Stuart Tiara, die in 1897 voor koningin Wilhelmina werd gemaakt. De tiara was gemaakt als showcase voor de 40-karaats Stuart-diamant, maar Máx koos ervoor om deze grote, peervormige steen voor dit staatsbanket niet te dragen en te ruilen voor een andere diamanten cluster. Ze combineerde de tiara met de bijpassende ketting.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Koningin Máxima en koning Willem-Alexander droegen het ordelint van de Orde van Leopold, de hoogste Belgische orde. En koningin Mathilde en koning Filip droegen hun beurt het grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze prestigieuze Nederlandse onderscheiding wordt enkel toegekend aan personen die buitengewone prestaties hebben geleverd of een bijzondere band met de koning hebben.

Bron: Blauw Bloed, The Court Jeweller, Instagram @RoyalFashionPolice | Beeld: NL Beeld / Patrik van Ernst

Laatste nieuws