Barbiecore op de catwalk: Paris Fashion Week gaat voor roze

Barbiecore? Barbiecouture!

Met de triomfantelijke terugkeer van Barbie via Greta Gerwig en Margot Robbie, is roze dé kleur du jour. Dit zagen we deze week ook op de catwalks tijdens Paris Fashion Week, waar een hoop couture-creaties en designerstukken in roze voorbijkwamen.

Fashion Week

Steeds meer designers wijken af van de strakke Fashion Week-kalender die tot enkele jaren geleden de dienst uitmaakte in couture-land. En ach: wij kunnen niet klagen over de dosis extra glamour en fashion die we nu over het hele jaar voorgeschoteld krijgen.

Zo stonden de afgelopen weken in het teken van de Parijse Fashion Week – eerst de Men’s Spring Summer 2024, en vervolgens de Haute Couture Fall Winter 2023-collecties. Uiteindelijk liep er het een en ander door elkaar, maar hoe dan ook wemelde het in de Franse hoofdstad van de ton, modellen, celebs, en de smaakmakers van de modewereld.

En tussen al deze drukte en fashion-prominenten, viel er op de catwalks dus een hoop roze te spotten! Zo zagen we afgelopen dinsdag dit kittige outfitje bij de couture-show van Chanel. Naast de Barbie en Elle Woods-vibes die we hiervan krijgen, zou deze robe manteau ook niet misstaan bij Kate Middleton, wat ons betreft.

Chanel
Beeld: NL Beeld

Ook bij die andere glamour-favoriet van Kate, Elie Saab, zagen we een heerlijke dosis roze verschijnen, zoals deze sprookjesachtige creatie:

Beeld: NL Beeld

Designer Rami Al Ali verwerkte eveneens een hoop roze in zijn collectie – met onder andere een frisse strapless jumpsuit met een abstracte twist en een stijlvolle cape. Perfect outfitje voor de gemiddelde maandagochtend op kantoor, als je’t ons vraagt.

In de collectie van Balenciaga kwam onder meer deze niet te missen roze japon voorbij – niet zozeer een ode aan Barbie als aan die andere legendarische blondine: Marilyn Monroe in haar iconische rol als Lorelei Lee in Gentlemen Prefer Blondes.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

Ook Vetements verraste met enkele klassieke avondjurken in hun SS24-collectie, waar ultra-oversized outfits de boventoon voerden, zoals op het derde kiekje hieronder te zien is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VETEMENTS (@vetements_official)

Sowieso verraste Vetements’ Creative Director Guram Gvasalia deze collectie door voor enkele looks samen te werken met (daar is-ie weer!) Elie Saab. Dat belooft nog veel goeds voor de komende jaren!

Ten slotte ging ook Georges Hobeika voor weelderige glamour in zachtroze en een hoop volume met veren:

Beeld: NL Beeld

En die muiltjes! Hadden die glitterende libelle-exemplaren niet regelrecht uit een Barbie-set kunnen komen? Wij zijn fan!

Niet de eerste (en niet de laatste)

Hoewel we au moment natuurlijk helemaal op hol zijn geslagen rond álles wat met Barbie te maken heeft, is de invloed van de legendarische speelpop op de mode-industrie van alle tijden. Zo maakte designer Jeremy Scott met zijn SS15-collectie in 2014 (!) al furore vanwege zijn speelse en weinig subtiele ode aan Barbie:

Beeld: NL Beeld

En vorig jaar haalde Valentino de headlines met een volledig roze collectie. Kortom: roze op de runway is here to stay. Met de uitgebreide collectie roze creaties die afgelopen week in Parijs voorbij zijn gekomen lijkt het ons in elk geval dat Margot Robbie zelf genoeg heerlijke creaties heeft om uit te kiezen voor de komende promoties en premières rond Barbie. Wij kunnen niet wáchten om te zien wat de actrice straks uit de kast trekt, maar tot die tijd kunnen we ons in elk geval vergapen aan deze verzameling designerstukken. Come on Barbie!

Bron: Vogue Runway, The Times | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws