Déze kledingfouten laten je ouder lijken dan je bent

Je kunt ze gelukkig heel makkelijk voorkomen!

Stijlvol ouder worden is een kunst, en het kiezen van de juiste kledingstukken kan hier enorm aan bijdragen. Soms kunnen de kleinste kledingfouten echter onbedoeld de jaren bij je leeftijd op stapelen. Wij onthullen de veelvoorkomende kledingblunders die je ouder kunnen doen lijken dan je eigenlijk bent. Maar van verkeerde pasvormen tot misplaatste accessoires, er valt altijd wel íets aan te doen.

Mode en leeftijd

Mode is niet aan leeftijden gebonden. Hoewel er weleens wordt gezegd dat je na een bepaalde leeftijd niet meer mee kan of moet doen met de laatste trends, is dat natuurlijk onzin. Maar we willen ons wel mooi, comfortabel en stralend voelen in onze outfits. Of je dat nu doet volgens de laatste trends, of juist je eigen draai geeft aan mode, dat maakt niet uit. Maar het kan ook verkeerd uitpakken. En je wilt er natuurlijk niet uitzien als iemand van 65, terwijl je nog maar 40 jaar oud bent. Ooit je eigen weerspiegeling gezien en geschrokken van hoeveel ouder je er plotseling uitzag? Het kan zomaar aan deze kledingdetails liggen.

1. Verkeerde kleur

Kleur kan veel doen. Het kan een outfit feestelijk maken, maar het kan ook verkeerd uitpakken. Een verkeerde kleur kleding die bijvoorbeeld niet past bij je huid, haar of ogen kan er al snel voor zorgen dat je er vermoeider en grauwer uit ziet. Het is daarom belangrijk om te ontdekken welke kleuren goed bij jouw teint passen, zodat je er stralender, jeugdiger en frisser uit zal zien. Om te testen welke kleuren goed bij je staan, moet je wat tijd voor de spiegel doorbrengen.

Hoe pak je dat aan? Het enige dat je nodig hebt is een spiegel, daglicht en kleding in heel veel verschillende kleuren. Ga vervolgens voor de spiegel staan en houdt verschillende kleding als een sjaal voor je. Zo zie je vrijwel direct welke kleur je wel én welke kleuren niet goed (meer) bij je passen. Zie je zelf het verschil niet goed? Er zijn ook specialisten die je hierbij kunnen helpen, vraag bijvoorbeeld eens bij een kledingwinkel. Blijf deze truc toepassen naarmate je ouder wordt, omdat je huid- en haarkleur door de jaren heen ook veranderen. Wat vroeger voor je werkte, kan nu opeens wat flets staan.

2. Zwarte outfit

Van kleur gaan we over naar zwart. Een onmisbare kleur in de kledingkast van bijna elke vrouw. Het is de perfecte kleur om je slanker te laten lijken en het is een kleur die voor veel verschillende gelegenheden gedragen kan worden. Van een chic diner tot een begrafenis en van een huwelijk tot een bedrijfsborrel: de little black dress of een zwart pak is altijd goed.

Toch is het goed om te weten dat, naarmate je ouder wordt, zwart een sterk contrast kan vormen met je huid. De kleur legt namelijk de nadruk op rimpels en donkere kringen onder je ogen en kin. Hierdoor vallen die lijntjes juist meer op, in plaats van dat het je flatteert. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen zwart meer kunt dragen als je iets ouder wordt. Combineer je zwarte kleding bijvoorbeeld eens met een kleurrijke sjaal of ketting om het contrast te doorbreken en kijk wat het voor je doet. Of combineer een zwarte broek met een gekleurde blouse of een gekleurd jasje. De mogelijkheden zijn er nog steeds, de details maken hier het verschil.

3. Verhullende outfit

Naarmate we ouder worden willen veel mensen niet meer in te strakke kleding lopen. Eerlijk is eerlijk, het kan ook erg fijn zijn om je te verstoppen in wijdere kleding – en daarnaast zit het natuurlijk ook heel comfortabel. Het risico dat je hiermee loopt, is dat je figuur daardoor soms minder goed uit de verf komt. Vergeet niet: er is altijd wel iets moois te benadrukken.

Door beter te kiezen wat je wilt laten zien en wat je wilt verhullen, kan je outfit een stuk frisser ogen. Kijk daarom naar de sterke kanten van je lichaam en zoek uit hoe je deze benadrukt. Heb je bijvoorbeeld een slanke taille? Doe dan een riempje om een jurkje, waardoor dit extra opvalt. Heb je slanke benen? Dan kun je best een aansluitende broek dragen, met een iets wijdere blouse erop. Niet alles hoeft strak te zijn en ook niet alles hoeft verhullend te zijn.

4. Oude beha(maat)

Je beha is een belangrijk onderdeel van je outfit. Hoewel niemand hem ziet, is het een onmisbare basis. Ook hierbij kan er in de loop der jaren een en ander veranderen. Een goed zittende beha accentueert je silhouet en hierdoor zit automatisch je kleding ook een stuk beter. Investeer daarom tijd en geld in de juiste beha en laat je bij het aanschaffen ervan adviseren in de winkel. Vergeet niet om af en toe je behamaat opnieuw te laten opmeten, want nog steeds lopen ontzettend veel vrouwen rond in de verkeerde maat. En dat is natuurlijk zonde!

5. Roklengte

We zijn dol op maxirokken en -jurken. Het zit lekker, ziet er leuk uit en – daar hebben we ‘m weer – het verhult een heleboel. Maar er komt een moment in je leven dat de lengte van een rok veel invloed heeft op je fysieke verschijning. Een te korte rok kan geforceerd jeugdig overkomen en een te lange rok laat je er juist ouder uit zien dan je daadwerkelijk bent – hoewel we hiermee niet willen zeggen dat je op oudere leeftijd helemaal geen korte of lange rok/jurk meer mag dragen natuurlijk. Wat dan wel de perfecte roklengte is? Net iets boven de knie zal voor de meeste vrouwen het perfecte uitgangspunt zijn, maar het verschilt natuurlijk per persoon. Probeer vooral uit waar jij je comfortabel bij voelt.

Bron: Beau Monde (archief), Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock 

Laatste nieuws