Koning Willem-Alexander reikt Erasmusprijs 2023 uit aan bekend gezicht

De eer gaat naar een wel heel bekend gezicht!

Koning Willem-Alexander gaat de Erasmusprijs 2023 uitreiken aan niemand minder dan de Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah. Dit heugelijke moment zal plaatsvinden op dinsdag 28 november in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Familieuitje

Als Regent van de Stichting Praemium Erasmianum zal Willem-Alexander over twee weken de Erasmusprijs 2023 gaan uitreiken aan de Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah. Dit jaar is het thema van de prijs ‘Lof der Zotheid’. Ook prinses Beatrix zal haar uitstapje maken naar deze heugelijke aangelegenheid, want Hare Koninklijke Hoogheid zal ook bij de uitreiking aanwezig zijn.

Trevor Noah

Trevor Noah ontvangt de Erasmusprijs voor zijn ‘bevlogen bijdrage aan het themagebied Lof der Zotheid’, deelt het Koninklijk Huis. Zijn talent in spottende, talige en verbindende politieke humor past volgens de jury ‘in de Erasmiaanse geest’.

“Als humorist, televisiepresentator, politiek commentator, filantroop en auteur heeft Trevor Noah op trefzekere wijze zijn plaats ingenomen in het brandpunt van de hedendaagse politieke satire. In zijn autobiografie Born a Crime beschrijft Noah hoe hij als kind van een zwarte Xhosa-moeder en een witte Zwitserse vader ten tijde van de Apartheid, al vroeg in zijn leven werd geconfronteerd met institutioneel racisme en geweld. Vanuit die ervaring treedt hij onrecht tegemoet en toont hij ons de absurditeit ervan; niet met cynisme, maar met de bevrijdende kracht van de lach”, aldus het rapport van de jury. Trevor Noah trok wereldwijd een divers en jong publiek aan door zijn reflecties op onderwerpen als de Covid-19-pandemie, het presidentschap van Donald Trump, de opkomst van ‘fake news’ en Black Lives Matter. Volgens de jury was hij een frisse wind in een hevig gepolariseerd medialandschap. Chapeau!

Bij het grote publiek zal Trevor Noah onder andere bekend zijn van de Daily Show, waar hij eerst fungeerde als correspondent naast Jon Stewart, en deze later overnam als host. Ook heeft hij inmiddels drie jaar op rij de Grammy Awards gepresenteerd.

Erasmusprijs

Jaarlijks wordt de Erasmusprijs uitgereikt aan een instelling of persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten. De winnaar ontvangt een prijs die bestaat uit een geldbedrag van maar liefst 150.000 euro. Eén keer eerder won een humorist de Erasmusprijs. Prins Bernard reikte de prijs in 1965 uit aan Charlie Chaplin tijdens het 65-jarig bestaan. Ieder jaar wordt er door de stichting een ander thema centraal gesteld.

Bron: Het Koninklijk Huis | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws