Déze Britse royal heeft het hardst gewerkt dit jaar

Het lijkt erop dat Charles moet gaan werken aan z'n royal duties.

We weten natuurlijk dat alle royals hard werken, maar in het Verenigd Koninkrijk maken ze er maar wat graag een wedstrijdje van. Ieder jaar roept de Court Circular één Britse royal uit tot de meest hard werkende van het jaar en deze keer is dat (mogen we wat tromgeroffel)… prinses Anne!

Meeste officiële handelingen

Je zóu denken dat prinses Anne, nu ze de respectabele leeftijd van 73 jaar heeft bereikt, het wat rustiger aan doet met alle royal duties. Maar zoals een echte royal betaamt, blijft zij gewoon doorwerken. Met pensioen gaan is binnen de paleismuren immers not done. De Princess Royal heeft volgens Court Circular de meest officiële handelingen verricht als werkende royal. Een titel waarmee Anne zelfs haar vers gekroonde broer verslaat. Tja, íemand moet het doen, non?

457 royal duties

De Court Circular heeft precies berekend hoeveel royal duties elke werkende Britse royal dit jaar heeft volbracht. Bij Anne ging dit om maar liefst 457 werkbezoeken. Gemiddeld riep de koninklijke plicht voor de prinses twaalf tot veertien keer per week. Daarmee steekt ze met kop en schouders boven alle andere Britse royals uit. Zo hebben prinses Kate en prins William in 2023 ‘slechts’ één tot twee werkbezoeken afgelegd.

Een bescheiden tweede plaats gaat naar Charles. De kersverse koning heeft dit jaar 425 werkbezoeken op zijn naam staan. Minder dan zijn zus dus, maar kunnen we dan meteen spreken van een minder hardwerkende royal? We zouden niet durven natuurlijk, maar ook Dickie Arbiter, voormalig woordvoerder van wijlen Queen Elizabeth, zegt dat die conclusie niet zo snel kan worden getrokken. “Veel van wat de koning doet is achter de schermen en in vergaderingen en die momenten worden niet meegenomen in de Court Circular”, zegt hij tegen The Telegraph.

Top 5

We gaan het rijtje nog even af: prins Edward staat dit jaar op nummer drie, gevolgd door koningin Camilla. Sophie van Edinburgh heeft een vijfde plaats bemachtigd. Prinses Kate blijft niet gespaard: zij legde dit jaar ‘maar’ 128 werkbezoeken af en komt daarmee ergens onderaan de lijst te staan. Maar laten we niet vergeten dat de prinses moeder van drie jonge kinderen is. En dat is ook heel hard werken, right?

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws