De meest bizarre royal kersttraditie onthuld

Ze blijven ons verbazen, die royals.

Royals zijn allemaal dol op tradities, maar de Britten spannen hierin misschien wel de kroon. Vooral als het aankomt op kersttradities, kan het hen niet gek genoeg. Zo is het binnen de paleismuren naar verluidt de gewoonte om alle gasten voor en na het kerstdiner op de weegschaal te zetten.

Gezondheid

Familieleden voor en na het kerstdiner wegen om te checken of ze zijn aangekomen: het klinkt absurd, maar de hoofdredacteur van het tijdschrift Majesty Magazine, Ingrid Seward, beweert dat dit écht een ding is. Het schijnt een hele oude traditie te zijn, in het leven geroepen door Koning Edward VII. Hij was namelijk erg bezorgd om de gezondheid van zijn familie. Iedereen moest genoeg eten tijdens het kerstdiner, vond hij. Door iedereen te wegen, kon hij dit meten. De traditie is sindsdien voortgezet en zo staat iedereen traditiegetrouw tijdens de kerstdagen, op de antieke weegschalen.

Tradities

Het is niet de enige aparte kersttraditie van de Royal Family. De royals sturen ieder jaar kerstkaarten naar organisaties en individuen die wat hen betreft wel persoonlijke, koninklijke kerstwensen verdienen. En dat zijn er nogal wat. Naar verluidt, ondertekende wijlen Queen Elizabeth iedere decembermaand alleen al zo’n 850 kerstkaartjes. Charles en Camilla en William en Kate doen er ook enkele honderden de deur uit. Allemaal met verkrampte handen aan het kerstdiner, dus.

Daarnaast schijnt het op kerstavond cocktail time te zijn voor de royals. Ieder lid van het Britse koningshuis heeft z’n eigen favoriet. Zo wordt koningin Elizabeth erg blij van een Zaza cocktail, is Charles juist weer van een Cherry Brandy en zijn William en Harry dol op Sandringham cider.

Ook de zilveren kerstboom mag nooit ontbreken. Op Sandringham staan er steevast twee kerstbomen, weet voormalig chefkok Darren McGrady. “Een grote echte kerstboom en een grote, zilverkleurige kunststof kerstboom in de eetkamer, die al zo’n dertig jaar oud is.” Verspilling is not done onder de royals, dus die fake boom zal nog wel een paar decennia blijven staan

Bron: Elegance, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws