Geen vrouwelijke monarchen meer na aftreden koningin Margrethe

Dít is wanneer daar weer verandering in komt.

Het is the end of an era: koningin Margrethe van Denemarken deed afgelopen weekend afstand van de troon, en droeg het stokje over aan haar zoon Frederik. En daarmee zijn er wereldwijd alleen nog maar mannelijke monarchen over. Althans, voor nu dan. Er staat namelijk al wel weer een hele nieuwe generatie aan vrouwelijke troonopvolgers klaar!

Laatste vrouwelijke monarch

Na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth in 2022, bleef Margrethe over als laatst regerende koningin ter wereld. Maar nadat zij, nogal onverwachts, besloot afstand te doen van de troon, zijn er nu enkel nog koningen over.

Margrethe is sinds 900 jaar weer de eerste Deense monarch die vroegtijdig afstand doet van de troon. Zij hield het precies 52 jaar vol. Dat is korter dan wijlen koningin Elizabeth, die 70 jaar de kroon droeg, maar een stuk langer dan onze eigen Beatrix, die 33 jaar regeerde.

Vrouwelijke troonopvolgers

De monarchie is dus een beetje een mannenwereld geworden, met onder andere de Britse koning Charles III, de Spaanse Felipe VI, onze eigen Willem-Alexander, en nu dus ook de Deense koning Frederik X.

Maar, het zal gelukkig geen eeuwen duren voordat daar verandering in komt. Er staan namelijk verschillende vrouwen vooraan in de lijn van troonopvolging. Victoria van Zweden (44) zal hoogstwaarschijnlijk de eerste zijn die de troon bestijgt, nu haar vader inmiddels al weer 50 jaar op de troon zit. Maar ook de Belgische prinses Elisabeth (20), de Spaanse prinses Leonor (18), en natuurlijk onze Amalia (20) zullen hun vaders in de toekomst gaan opvolgen. Daarnaast is de 18-jarige Ingrid-Alexandra van Noorwegen tweede in lijn van troonopvolging, na haar vader Haakon Magnus.

Deense troonwissel

Afgelopen zondag keken wij allemaal toe hoe Margrethe haar rol als monarch doorgaf aan zoon Frederik. Uit beelden die vanuit de vergaderzaal werden uitgezonden, was te zien hoe Margrethe na het ondertekenen opstond en ‘haar’ stoel met een glimlach aan zoon Frederik presenteerde. Kleinzoon Christian kwam vervolgens nog even in actie om zijn oma haar wandelstok te brengen, en daarna volgde een bijzonder emotioneel moment. Zo was te zien hoe Margrethe zich tot haar zoon wendde, en ‘Gud bevare Kongen’ prevelde – ‘God bescherme de Koning’. Met deze ene zin bevestigde Margrethe nog eens dat er nu echt een einde was gekomen aan een tijdperk. Hierna leek het erop dat ze het niet meer droog hield, en verliet ze snel de vergaderzaal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DRTV (@drtv_dr)

En zo kwam er een einde aan haar 52 jaren op de troon. Een periode waarin zij de harten van de Denen wist te veroveren met haar creativiteit en haar nuchtere, toegankelijke houding. Big shoes to fill dus, voor Frederik…

Bron: People Magazine | Beeld: Instagram @drtv_dr, NL Beeld

Laatste nieuws